Emergis: minder cliënten door eigen bijdrage

OOST-SOUBURG -
De eigen bijdrage is één van de vele bezuinigingen die het Rijk doorvoert en komt bovenop het verplichte eigen risico. GGZ-instelling Emergis in Kloetinge heeft bezwaar tegen de eigen bijdrage. De drempel om hulp te zoeken zou daarmee worden verhoogd, waardoor mensen die de bijdrage niet kunnen betalen in de problemen komen.

Teeven

Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie zette woensdag vraagtekens bij de eigen bijdrage. Hij ziet nu al dat de bezuinigingen op de zorg tot extra kosten leidt door een toename in criminaliteit. Dat is volgens Teeven niet de bedoeling van de eigen bijdrage. Het standpunt van staatsecretaris Teeven zorgt voor vraagtekens bij Emergis, omdat het haaks staat op het ingezette beleid van het kabinet.

Onzekerheid

Arjan Verstijnen van Emergis vindt het fijn dat de staatssecretaris oog heeft voor de problemen die kunnen worden veroorzaakt door de eigen bijdrage. Hij waakt wel voor stigmatisering. "Niet alle GGZ-cliënten komen automatisch in aanraking met justitie als ze een behandeling weigeren", aldus Verstijnen. Verder hoopt hij snel duidelijkheid te krijgen of en hoe de eigen bijdrage zal worden aangepakt. "Onzekerheid komt de cliënten niet ten goede."