Eis: Negen jaar voor verdachte die vijf keer op Sirwan Kassan schoot

Sirwan Kassan
Sirwan Kassan © Omroep Zeeland
<p>Vandaag werd de moord op Sirwan Kassan inhoudelijk behandeld. In totaal staan vandaag en morgen vier verdachten voor de rechter. Tegen twee verdachten, de man uit Zoetermeer en een 28-jarige Bressiaander zijn vanmiddag gevangenisstraffen van negen en zes jaar geëist. In beide gevallen met tbs en dwangverpleging. </p>
Aanleiding voor het schietincident met dodelijke afloop was een langdurige ruzie tussen één van de verdachten en het slachtoffer. Tussen de twee zou een conflict zijn over de handel in softdrugs.
<p>Tegen een derde verdachte, een 21-jarige jongen uit Breskens, eiste de officier van justitie 231 dagen jeugddetentie waarvan zestig voorwaardelijk. Met zijn voorarrest blijft dan alleen de voorwaardelijke straf nog over. Een vierde verdachte is minderjarig en komt morgen voor de kinderrechter.</p>

Ruzie in café

Tijdens de laatste ruzie op 3 maart bij en in café de Drie Musketiers in Oostburg werd de verdachte uit Zoetermeer erbij geroepen. Hij droeg een pistool bij zich. De Zoetermeerder had een wapen bij zich, omdat hij naar eigen zeggen, de verstandigste van de groep was en geen vijanden in deze omgeving had.
De 21-jarige man zegt geschoten te hebben omdat hij bij de ruzie werd aangevallen. Volgens zijn advocaat heeft zijn cliënt gehandeld uit noodweer en zelfverdediging.
Wat gebeurde er die avond in Oostburg?

Schadevergoeding

De familie van Sirwan Kassan heeft tienduizenden euro's schadevergoeding gevraagd, zoals voor kosten voor een begrafenis in Irak waar de familie vandaan komt.
De uitspraak is op dinsdag 20 februari om 12.30 uur.

Lees ook: