Officier van justitie: Middelburgse 'mantelzorgers' moeten ruim 2 ton terugbetalen

Officier van justitie: Middelburgse 'mantelzorgers' moeten ruim 2 ton terugbetalen
Officier van justitie: Middelburgse 'mantelzorgers' moeten ruim 2 ton terugbetalen © Omroep Zeeland
Dit bedrag moet het echtpaar binnen drie maanden terugbetalen, als het aan de officier van justitie ligt.
Het echtpaar wordt verdacht van vier zaken: oplichting, mishandeling, het vervalsen van documenten en diefstal. De twee werden al in het najaar van 2015 opgepakt. Nu, ruim twee jaar later, diende de rechtszaak bij de rechtbank in Middelburg. Het onderzoek naar financiële transacties nam veel tijd in beslag.
<p>Andere buren van de 85-jarige Ko seinden in september 2015 de politie in. Ze maakten zich zorgen over de bejaarde Middelburger. Agenten troffen hem uiterst onverzorgd aan in een sterk vervuilde woning. De man bleek regelmatig te worden bezocht door twee mantelzorgers. De man (42) en vrouw (41) bezochten de man anderhalf jaar lang en hadden toegang tot zijn financiën.</p>
Volgens de twee verdachten zijn de verklaringen van hun buren en een verpleegkundige in deze zaak vooral bedoeld om hun eigen straatje schoon te vegen. De verdachten vinden niet dat ze zich aan iets strafbaars schuldig hebben gemaakt. Volgens het echtpaar hebben ze 100.000 euro van de man geërfd.
Na het ingrijpen door de bezorgde buren werd Ko in het najaar van 2015 opgenomen in een instelling. Daar werd hij goed verzorgd en kwam hij acht kilo aan. Helaas heeft Ko niet erg lang kunnen genieten van de goede zorg.
In maart 2016, een half jaar na zijn opname, is hij overleden.

Lees ook: