'Die Kieswijzer van de PZC is veel te zwart-wit'

'Die Kieswijzer van de PZC is veel te zwart-wit'
'Die Kieswijzer van de PZC is veel te zwart-wit' © AD/PZC
De gemeenteraad van Terneuzen, één van de dertien
De gemeenteraad van Terneuzen, één van de dertien © Omroep Zeeland
De PZC heeft, samen met het AD en de andere regionale titels van de Persgroep, alle politieke partijen van de dertien Zeeuwse gemeenten benaderd en stellingen voorgelegd. In de Kieswijzer kun je op basis van je eigen antwoorden op die stellingen bepalen welke partij het dichtst bij je eigen opvattingen komt. Maar dat werkt niet, zegt Van Hulle.

'Nooit van z'n leven'

"Hoe vaak hoor je wel niet dat iemand zo'n kieswijzer heeft ingevuld, maar is uitgekomen bij partij waar die persoon nooit van z'n leven op zou stemmen?", is de retorische vraag van Van Hulle. "En daar ligt nu precies het probleem."
<p>Een stem- of kieswijzer kan voor veel kiezers de doorslag geven op welke partij ze gaan stemmen op 21 maart. Naast het initiatief van de regionale kranten en het AD zijn er bijvoorbeeld ook de StemWijzer en het Kieskompas. In deze kieswijzers zijn tot nu toe alleen Middelburg (StemWijzer) en Veere (Kieskompas) terug te vinden. </p>
Die vergelijking op basis van stellingen gaat veel te kort door de bocht, vindt hij. "Je moet gemeentepolitiek niet terugbrengen tot een ja/nee-vraag. En bovendien geef je partijen de kans om tactisch na te denken en te antwoorden op stellingen met antwoorden die goed scoren en minder populaire standpunten weg te moffelen. Daarom hebben wij gekozen om niet mee te doen."
TOP Gemeentebelangen vindt Kieswijzer PZC 'te zwart-wit'
Van Hulle staat niet helemaal alleen in zijn kritiek op deze vorm van politieke vergelijkingen. Politicologen waarschuwen al langer dat zulke vergelijkingen niet altijd betrouwbaar zijn en dat je als kiezer er niet te veel waarde aan moet hechten.

Hoe dan wel?

Tegelijkertijd heeft de lijsttrekker van TOP/Gemeentebelangen, samen met zijn contactpersoon bij de PZC, een vorm van vergelijken gevonden die hem wél zou bevallen. "Als er nou een journalist gaat kijken naar hoe een partij de afgelopen vier, acht of twaalf jaar gestemd heeft over een bepaalde kwestie en op basis daarvan zo'n Kieswijzer invult dan zouden wij het wél zien zitten om mee te werken."
De PZC heeft dan ook besloten om TOP/Gemeentebelangen met behulp van die methode alsnog op te nemen in de Kieswijzer. De krant heeft dus zélf de Kieswijzer voor de Terneuzense partij ingevuld, op basis van de standpunten die de partij eerder heeft ingenomen. "Wij vinden het niet acceptabel dat de lezer zich niet op de hoogte zou kunnen stellen van de standpunten van de grootste partij in de grootste gemeente van Zeeland", meldt de krant.
Stempotlood
Stempotlood © Omroep Zeeland
Wie weet werkt zijn partij dus bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen wél mee aan de Kieswijzer, als de krant dan deze werkwijze hanteert voor alle partijen. "Want alleen op basis van de antwoorden die zijn ingevuld door de partijen zelf heeft de vergelijking weinig waarde", vindt Van Hulle.

Nuance

"In de gemeenteraad wordt er ook voor en tegen moties gestemd, maar daar gaat een heel debat aan vooraf. Door dat terug te brengen naar een zwart-wit stelling verdwijnt alle vorm van nuance. Daar werken wij niet aan mee", aldus Van Hulle.

Lees ook: