Zeeuwen durven weer eigen baas te zijn

Zeeuwen durven weer eigen baas te zijn
Zeeuwen durven weer eigen baas te zijn © Omroep Zeeland
Nick van der Velden uit Vlissingen begon vorig jaar voor zichzelf, na dertien jaar bij een baas te hebben gewerkt.
Nick van der Velden uit Vlissingen startte een half jaar geleden zijn eigen bedrijf
Tijdens de crisis probeerden veel mensen het noodgedwongen als zzp'er, omdat ze werden ontslagen. Nu lijkt het er op dat veel mensen er bewust voor kiezen om deze stap te zetten. Het merendeel geeft zijn vaste baan en dus zekere bestaan op, om zelf ondernemer te worden. "Het is een grote stap om te zetten, want het brengt ook veel onzekerheid met zich mee. Toch had ik het eerder moeten doen", zegt zzp'er in de bouw Nick van der Velden.
<p>In totaal stonden op 1 januari 2018 15.900 Zeeuwse zzp'ers geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Dat is ruim acht procent van de Zeeuwse beroepsbevolking. </p>
Of de groei van het aantal zzp'ers een goede of een slechte zaak is, is volgens Matthijs van Manen van vakbond FNV Zeeland, moeilijk te zeggen. Volgens hem gaat het erom wat voor soort zzp'ers het zijn. "Als het schijnzelfstandigen zijn, die alleen op papier zzp'er zijn, maar in de praktijk gewoon bij een baas werken, dan is het een slechte zaak. Als het mensen zijn die puur vanuit ondernemerschap en specialisme een bedrijf starten, dan is het wel een goede zaak."