Benieuwd wanneer je kan schaatsen in Zeeland? Dit is de verwachting van ijsclubs

Benieuwd wanneer je kan schaatsen in Zeeland? Dit is de verwachting van ijsclubs
Benieuwd wanneer je kan schaatsen in Zeeland? Dit is de verwachting van ijsclubs © Boris de Kort | WhatsApp
Schaatsen op 'echt natuurijs', bevroren water in de natuur, is een utopie de komende dagen. De meeste plassen zijn nog niet volledig dichtgevroren, laat staan dat er een ijsvloer ligt die dik genoeg is om schaatsers toe te laten.

Wanneer gaan de ijsbanen open? (uiteraard moet er nog definitief worden besloten)

IJsbaanWanneer open?HansweertnietKapellevrijdagKrabbendijkedonderdag

KruiningennietNieuwerkerkonbekend, nog te weinig ijsOudelande

woensdag

Oud-Vossemeerop zijn vroegst vrijdagSchuddebeurswoensdag vanaf 13u00 voor kinderenSint-AnnalanddonderdagWestdorpenietWemeldingeonduidelijk, ze hopen voor het weekend

Gemalen dicht. Voor niks?

Waterschap Scheldestromen past de gemalen aan om de ijsgroei te bevorderen. Het waterschap houdt het waterpeil waar mogelijk op gelijk niveau, door de gemalen regelmatig kleinere hoeveelheden water te laten afvoeren. Daardoor blijft het verschil tussen de waterpeilen klein, waardoor water op het ijs óf lucht onder het ijs zoveel mogelijk wordt voorkomen.
Het is de vraag of de maatregelen zin hebben. Volgens de ijsmeesters die wij spraken, wordt er komende periode niet op natuurijs geschaatst. Door de harde wind groeit het ijs moeizaam. De kou houdt nog aan tot en met vrijdagochtend. Daarna zet de dooi in, met in het weekend temperaturen tot tien graden.
Het waterschap wil de ijsgroei bevorderen
Schaatsen bij Serooskerke
Schaatsen bij Serooskerke © Timo de Nood uit Serooskerke