Protestlied: Alleen vogels vliegen gratis naar d'n overkant

Op de tonen van Over De Muur van het Klein Orkest, over de scheiding tussen Oost- en West-Berlijn, zingen de koorleden over het gevoel van onrechtvaardigheid dat ze krijgen door de tunneltol. "Zeeuws-Vlamingen betalen voor elke route naar huis", zingen ze.

Iedere keer betalen

De tunnel die op 14 maart 2003 werd geopend, is de snelste verbinding tussen Zeeuws-Vlaanderen en de rest van Nederland, maar tunnelgebruikers moeten voor iedere keer dat ze door de tunnel rijden betalen. Ironisch genoeg is voor de Zeeuws-Vlamingen een bezoek aan België wél gratis.
Vandaar ook de vergelijking met het Oost- en West-Berlijn in het origineel van het Klein Orkest, die destijds van elkaar gescheiden werden door de Berlijnse Muur. Maar waar Harry Jekkers in het origineel zingt: "Alleen de vogels vliegen van Oost- naar West-Berlijn", wordt dat in het protestlied: "Alleen vogels vliegen gratis naar d'n overkant."
Tolplein Westerscheldetunnel
Tolplein Westerscheldetunnel © Omroep Zeeland
Het protestlied wordt gezongen door Popkoor 2Gether uit Vogelwaarde, dat volgens hun eigen website bestaat uit vrouwen van 16 tot 40 jaar. Het lied is opgenomen bij Re-Amp Studios in Kapellebrug. De beelden in de video zijn gefilmd door Jan-Kees de Meester. Hij heeft ook de video gemonteerd.
En voor de liefhebber is hier nog één keer het origineel: