Politie controleert Vlissingse verkeersdeelnemers op drugsgebruik

Politie controleert Vlissingse verkeersdeelnemers op drugsgebruik
Politie controleert Vlissingse verkeersdeelnemers op drugsgebruik © Omroep Zeeland
Speekseltest gebruikt bij politiecontrole Vlissingen
Met de speekseltest kan een agent wangslijm afnemen en binnen een paar minuten zien of iemand drugs gebruikt heeft. Volgens politie-instructeur Martin Vogel wachtte de politie al lang op een middel om dit ter plaatse te kunnen doen. Hij heeft Zeeuwse agenten de afgelopen tijd wegwijs gemaakt met de speekseltest.
<p>Sinds 1 juli 2017 mag de politie controleren op drugsgebruik met behulp van een speekseltester. Sinds die datum gelden ook wettelijke limieten voor het gebruik van drugs in het verkeer. De politie mag de test inzetten als er aanwijzingen zijn dat een automobilist drugs gebruikt heeft, bijvoorbeeld door bijzonder rijgedrag. Als de speekseltest positief is, wordt er vervolgonderzoek gedaan. Een arts of verpleegkundige neemt bloed af en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) analyseert het bloedmonster.</p>
Dankzij de test kunnen agenten tijdens een reguliere verkeerscontrole ook op drugsgebruik controleren. Dit betekent niet dat iedereen die vanaf nu aangehouden wordt wangslijm moet afstaan, de politie zal meestal pas gebruikmaken van de test als er andere signalen zijn die er op wijzen dat iemand mogelijk drugs gebruikt heeft.
De controle vond plaats op het terrein tussen de Machine- en Timmerfabriek
De controle vond plaats op het terrein tussen de Machine- en Timmerfabriek © Omroep Zeeland
Met de nieuwe testmiddelen wil de politie de verkeersveiligheid verhogen. Drugs kunnen leiden tot overmoedig rijgedrag. Vooral de combinatie van verschillende drugs, of drugs en alcohol leiden tot een hoog risico op ernstige verkeersongevallen.
Het resultaat van de controle maakt de politie vrijdag bekend.