Scholieren vuren stellingen af op Sluisse politici

Politici worden onder vuur genomen door scholieren van het Zwin College
Politici worden onder vuur genomen door scholieren van het Zwin College © Omroep Zeeland

Gevoelige thema's

Niet elke deelnemende partij schoof zijn lijsttrekker voor de confrontatie met de jongeren naar voren. Een aantal partijen stuurde de nummer twee of zelfs vier van de lijst naar het Zwin College. De discussie was er niet minder om. De kandidaten reageerden op vijftien stellingen die voor de tweehonderd aanwezige jongeren belangrijk waren. De belangrijkste thema's: onderwijs, openbaar vervoer, de krimp en wonen.
Het merendeel van het publiek mag volgende week nog niet naar de stembus, maar de pas 18-jarige Tom en Jill uit Havo 4 en 5 wel. Zij vonden het debat daarom extra interessant. Tom: "Vooral de stelling over het fietsvoetveer. Ik ga volgend jaar ook studeren, dus ik vind het belangrijk hoe de partijen daarover denken." Hij is er dan ook al uit op wie hij gaat stemmen: "D66!".

Dorpsbelangen & Toerisme

Voor Jill trok vooral Dorpsbelangen & Toerisme tijdens het debat de aandacht: "Eerst dacht ik nog dat ik op GroenLinks ging stemmen, maar nu twijfel ik toch."
Verslaggever Karlijn de Splenter sprak na afloop van het Politiek forum op het Zwin College met drie scholieren.

Landelijke scholierenverkiezingen

De andere leerlingen uit de bovenbouw die nog niet mogen stemmen, mogen wel een dag voor de gemeenteraadsverkiezingen hun stem uitbrengen bij de landelijke scholierenverkiezingen.