Pas geplante boompjes vernield: 'Wie doet nu zoiets?'

Pas geplante boompjes vernield: 'Wie doet nu zoiets?'
Pas geplante boompjes vernield: 'Wie doet nu zoiets?' © Pieter Voets van Landschapsbeheer Zeeland
Over een lengte van twee kilometer zijn vrijwel alle jonge boompjes omgeknakt
"Ik heb hier mensen voorbij zien komen vanmorgen en die zagen de verwoesting en kregen tranen in hun ogen", vertelt omwonende Willem Staat. "Wat hier gebeurd is, is in feite op kleine schaal een misdaad tegen de schepping en tegen de natuur, zo zou ik het heel kort willen samenvatten", aldus Staat.
Volgens boswachter Anouk Pattipeilohij is het gebeurd in de nacht van woensdag op donderdag. Gisteren stonden de boompjes er namelijk nog. Ze noemt het 'shockerend' en het is volgens haar een 'serieuze kwestie'. Ze is op zoek naar de dader en doet een oproep.
Boswachter Anouk Pattipeilohij vraagt om tips over de omgeknakte bomen
In totaal zijn er 538 boompjes geplant in januari en in februari: 476 populieren en 62 eiken. Ruwweg tachtig procent van de boompjes is vernield. De vernielde boompjes zijn niet meer te redden.

'Te triest voor woorden'

De vernieling van de boompjes is volgens Pieter Voets van Stichting Landschapsbeheer des te wranger, omdat het gebeurde vlak na boomfeestdag, de dag waarop het planten van nieuwe bomen gevierd wordt. "Wie doet nu zoiets?", vraagt Voets zich af op Twitter. "Te triest voor woorden."
De werkzaamheden aan de boompjes waren net allemaal klaar, waaronder het plaatsen van bescherming tegen wildvraat, boompalen en boomwanden. De schade voor Staatsbosbeheer bedraagt ruim 25.000 euro. De boompjes kostten 6.000 euro en het aanplanten ervan nog eens 19.500 euro.

Niet voor verzekerd

De intentie is wel om de omgeknakte boompjes te vervangen, maar het is nog maar de vraag waar Staatsbosbeheer het geld daarvoor vandaan kan halen. "We zijn hier niet voor verzekerd. En het is maar de vraag of de boompjes ook op voorraad zijn, want dat gaat altijd op bestelling", aldus Pattipeilohij.