Kustmarathon betaalt geen cent; alternatieve route ligt al klaar

Kustmarathon betaalt geen cent; alternatieve route ligt al klaar
Kustmarathon betaalt geen cent; alternatieve route ligt al klaar © Ineke van der Borgt
Organisator Lein Lievense van de kustmarathon blijft bij zijn standpunt: "Wij betalen geen cent. De alternatieve route ligt al klaar."
Kustmarathon
Kustmarathon © Ineke van der Borgt
Volgens Staatsbosbeheer vergeten sommige organisatoren van evenementen dat er door de natuurbeheerders veel uren en materiaal in het mogelijk maken van de evenementen wordt gestoken. "Wij willen dat degene die voor de kosten zorgt, daar ook een reële bijdrage voor doet."
De organisatie van de Kustmarathon moet nu een officiële aanvraag doen bij Staatsbosbeheer. Na beoordeling wordt gekeken welk bedrag er moet worden betaald. Volgens Lievense is het niet duidelijk waar precies naar wordt gekeken. "Er zijn spelregels, maar die staan in ieder geval niet op papier."

8000 euro

Eerder had Lievense ook al kritiek op de mogelijke bedragen die Staatsbosbeheer wil gaan rekenen. Hij zei toen dat het bedrag kon oplopen tot 8000 euro "Bij die 8000 euro komen we in elk geval niet in de buurt", aldus Sandra den Adel van Staatsbosbeheer. "Wij vinden het belangrijk dat mensen genieten van onze natuurgebieden, maar het is natuurlijk nogal een verschil of er een school komt picknicken, of dat er honderden mensen door een gebied lopen en rennen."
Wandelen bij Boswachterij Westenschouwen
Wandelen bij Boswachterij Westenschouwen © Elize IJzenbrandt
In totaal lopen de deelnemers van de kustmarathon vier kilometer door de terreinen van Staatsbosbeheer. Twee kilometer in de Boswachterij van Westerschouwen en twee kilometer in De Mantelinge bij Oostkapelle.

Alternatieve routes

Lievense heeft al naar alternatieven gekeken. Nu slaan de lopers bij Westerschouwen nog rechtsaf het bos in, maar bij de alternatieve route blijven de lopers op de verharde weg. Via de Hogeweg en Kraaijensteinweg gaan de lopers dan richting het strand.
Bij De Mantelinge komen de lopers nu bij Strandpaviljoen De Piraat van het strand. Bij de alternatieve route gaan de lopers rechtdoor over het strand om een kilometer later het zand af te gaan.

Lees ook: