Meerderheid in Provinciale Staten akkoord met verhogen wegenbelasting

Meerderheid in Provinciale Staten akkoord met verhogen wegenbelasting
Meerderheid in Provinciale Staten akkoord met verhogen wegenbelasting © Jordy Reijnhout
De wegenbelasting wordt verhoogd met 15 euro per auto per jaar, voor een periode van drie jaar. De verhoging is een eis van andere provincies die Zeeland een hogere uitkering uit provinciefonds moeten gaan geven. Het definitieve besluit wordt genomen in de Statenvergadering van 6 april.
Tijdens de statencommissie Bestuur van de provincie Zeeland bleek dat een meerderheid van de politieke partijen in Zeeland vinden dat ze wel akkoord móeten gaan met de verhoging van de wegenbelasting voor de komende drie jaar. Anders gaan andere provincies in ons land niet akkoord met een extra uitkering van 20 miljoen aan Zeeland uit het gezamenlijke provinciefonds.
Veel Zeeuwse partijen hebben in eerdere verkiezingsprogramma's aangegeven, dat de wegenbelasting juist niet omhoog mag. Met als argument dat inwoners van Zeeland 'veroordeeld' zijn tot de auto, gezien het beperkte openbare vervoer in de provincie.

Hoe uitleggen aan de kiezers?

In de statencommissie Bestuur gaven partijen aan, nu te worstelen met die toezegging. "Hoe ga ik dit aan mijn kiezers uitleggen", vroeg fractievoorzitter Ger van Unen van de SP zich af. "Maar ik kan het ook niet uitleggen dat we als provincie 20 miljoen euro laten liggen."
Ook 50Plus maakte een kanttekening. "Vijftien euro per jaar per auto lijkt niet veel, maar veel gezinnen hebben meerdere auto's. Dus per saldo gaat het om een groter bedrag per jaar", aldus statenlid Willem Willemse.
Die extra uitkering uit het Provinciefonds krijgt Zeeland, omdat de provincie jarenlang te weinig uit dat fonds zou hebben gekregen. Andere provincies moeten allemaal wat inleveren, om Zeeland nu extra geld te kunnen geven. Zeeland moet dan zelf ook bijdragen aan de oplossing, door meer eigen inkomsten te genereren, door middel van verhoging van de wegenbelasting.

Lees ook: