'Gelijke monniken, gelijke kappen voor Thermphos'

'Gelijke monniken, gelijke kappen voor Thermphos'
'Gelijke monniken, gelijke kappen voor Thermphos' © Omroep Zeeland
Thermphos in Vlissingen-Oost, gezien vanaf Ritthem
Thermphos in Vlissingen-Oost, gezien vanaf Ritthem © Omroep Zeeland
Rijk, provincie en het Zeeuwse havenbedrijf Zeeland Seaports, inmiddels feitelijk samen met Gent al opgegaan in fusiehaven North Sea Port, hebben afspraken gemaakt over de sanering van het vervuilde Thermphos-terrein in Vlissingen-Oost. Onder leiding van Diederik Samsom kwamen de drie partijen overeen, allemaal ruim 27 miljoen euro op tafel te leggen om de sanering af te ronden.
Maar deze overeenkomst is nog steeds niet definitief uitgewerkt. Zeeland Seaports (ZSP) geeft aan meer tijd nodig te hebben. Het havenbedrijf wil zeker weten of Brussel de Samsom-deal straks niet schaart onder 'staatssteun'. In dat geval zouden tientallen miljoenen euro's moeten worden terugbetaald.
Deze extra tijd wekt veel irritatie op bij de Zeeuwse politiek, bleek vrijdagmorgen in de statencommissie Bestuur. "We hebben begin december al een fusie-akkoord gesloten met Gent. Zeeland Seaports heeft dus al 3,5 halve maand de tijd gehad om dat aspect van die staatssteun uit te zoeken", aldus fractievoorzitter Anita Pijpelink van de collegepartner PvdA.
Directeur Jan Lagasse van Zeeland Seaports/North Sea Port
Directeur Jan Lagasse van Zeeland Seaports/North Sea Port © OZ

Landsadvocaat

Volgens directeur Jan Lagasse van Zeeland Seaports hebben Rijk, Zeeland en het havenbedrijf in december afgesproken, dat het Rijk zou uitzoeken of het plan-Samsom wel of niet kan worden aangemerkt als staatssteun. "We zijn zeer constructief met elkaar in gesprek. Ik heb er alle vertrouwen in dat we eruit komen. We steken al onze energie in het vinden van een oplossing voor de samenwerkingsovereenkomst. Zodra die oplossing gevonden is, kunnen we de samenwerkingsovereenkomst tekenen. Dan zullen alle partijen hun bijdrage moeten storten", zegt Lagasse.
ITEM Voorschot Thermphos 1
ITEM Voorschot Thermphos 2