Boze DELTA-klant: Wij moeten nu de prijs betalen en dat vind ik niet correct!

Boze DELTA-klant: Wij moeten nu de prijs betalen en dat vind ik niet correct!
Boze DELTA-klant: Wij moeten nu de prijs betalen en dat vind ik niet correct! © Omroep Zeeland
'Wij moeten nu de prijs betalen en dat vind ik niet correct!'
Wim Jansen is zo'n analoge gebruiker. Hij heeft een oud Nokia televisietoestel. Een beeldbuis televisie. "Oh bestaat dat merk niet meer? Geen idee moet ik je eerlijk vertellen. Die televisie heeft ons al die jaren goed bediend en is nog lang niet versleten. Ik vind dat wij pas de tv moeten vervangen als ie daar aan toe is." Op zich vindt Jansen dat het goed is dat DELTA klaar wil zijn voor de toekomst maar daar moeten volgens hem analoge kijkers geen last van hebben.

Oplossing voor je oude televisie

Om te voorkomen dat analoge kijkers met een beeldbuis televisie een nieuw toestel moeten kopen komen ze met een alternatief. Een kastje, mini-decoder, die je kunt aansluiten op het oude televisietoestel. Het kastje kost je veertig euro. Volgens DELTA is dat tegen kostprijs, maar Wim Jansen, die tevens voorzitter is van ouderenorganisatie KBO Zeeland, kijkt daar anders tegenaan. "Het is niet een heel groot bedrag maar het betekent toch dat mensen op kosten worden gebracht. Niet iedereen heeft dat zomaar liggen. Er zijn best veel ouderen die maar een klein pensioentje hebben of alleen van AOW moeten leven en die worden benadeeld."

'Ik laat mij niet ongerust maken of onzeker'

Jansen wacht het rustig af tot twintig augustus. "Ik laat mij niet ongerust maken of onzeker. Ik veronderstel wel dat DELTA als dienstverlening wel met een gebaar zal komen of een voorstel. Dus we wachten het af."
<p><strong>Reactie DELTA op de twee vragen van meneer Jansen:</strong></p><p>- Kunnen we niet voor een klein groepje die nog analoog willen kijken toch doorgaan?<br><em>Het analoge signaal staat aan voor alle klanten of we nemen er allemaal afscheid van. Het is technisch niet mogelijk om het analoge signaal aan een bepaalde groep klanten door te geven. Vanaf 20 augustus nemen we dus afscheid van deze verouderde techniek, zo hebben we op tv-gebied de afgelopen jaren al verschillende ontwikkelingen meegemaakt: van zwart wit naar kleuren tv, van tv-antenne naar kabel en nu de volgende stap van analoog naar volledig digitaal en HD-tv. Met digitale tv en radio vanaf 20 augustus als de standaard genieten alle klanten van de beste beeld- en geluidskwaliteit. Daarnaast creëren we ook extra ruimte in ons netwerk (een analoge tv-zenders neemt tot 6 keer zoveel ruimte in beslag als een digitale zender). Die extra ruimte is goed voor onze tv-kijkers, internetgebruikers en voor de digitale toekomst van Zeeland. </em></p><p>- Kan dat kastje niet gratis worden aangeboden? <br><em>Voor klanten die nog uitsluitend analoog kijken en geen geschikte (oudere) tv hebben voor digitaal kijken zonder smartcard, hebben we een voordelige oplossing: de Minidecoder. De Minidecoder is speciaal ontwikkeld in samenwerking met de leverancier als een simpele instap-optie voor digitaal kijken en luisteren. DELTA biedt klanten deze oplossing tegen kostprijs aan, wij verdienen daar niets op. </em></p>