Korps Mariniers loopt leeg door onvrede over verhuizing naar Vlissingen

De marinierskazerne in Doorn.
De marinierskazerne in Doorn. © ANP
De mariniers zijn bang dat hun partner geen werk zal kunnen vinden in Zeeland en dat ze een Zeeuws koophuis nooit meer kunnen verkopen. Ook vrezen ze dat er op de nieuwe kazerneplek te weinig schietbanen komen en er te weinig geschoten en gevlogen mag worden door geluidshinder. "Als dit zo doorgaat is er straks geen korps meer om te verhuizen", zegt Bert van de Wakker, voorzitter van de medezeggenschapscommissie van het Korps Mariniers in de Volkskrant.

'De ruggengraat van ons korps verdwijnt langzaamaan'

Als de leegloop op deze manier doorzet, verliest het korps dit jaar tien procent van zijn personeel. Volgens de woordvoerder heeft dit 'nog geen invloed op de gevechtskracht of operaties'. Het gaat vooral om vertrekkende onderofficieren en die zijn moeilijk te vervangen, stelt Van de Wakker. "Je kunt je dus voorstellen dat de ruggengraat van ons korps langzaamaan verdwijnt."
Eerder al uitten militaire vakbonden hun onvrede over de verhuizing. De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel (VBM) meldde begin maart al dat er mariniers vertrokken, omdat ze niet naar Vlissingen willen verhuizen. Openbare cijfers waren er toen nog niet. De vakbond AFMP tweette een kleine week later dat de leegloop van Zeeland de 'enige en echte reden' zou zijn voor de verhuizing van de marinierskazerne.

Lees ook: