Enkele honderden essen leggen het loodje: 'Het is een ramp'

Enkele honderden essen leggen het loodje: 'Het is een ramp'
Enkele honderden essen leggen het loodje: 'Het is een ramp' © Omroep Zeeland
Enkele honderden essen leggen het loodje: "Het is een ramp"
De es is een typische Zeeuwse boom. Het waterschap heeft er in totaal ruim 15.000. "Hij kan goed tegen de zoute wind", zegt De Kam. "Het zou echt kaal worden in Zeeland als de es helemaal verdwijnt. Bovendien kost het een hoop geld om ze te kappen en er nieuwe bomen voor in de plaats te planten."

Een schimmel uit Azië

Essentak-sterfte wordt veroorzaakt door een schimmel die uit Azië is komen overwaaien. Zieke bomen verliezen hun takken en rotten op den duur weg. Dat kan gevaar opleveren voor het verkeer. "De meeste van onze essen staan langs de kant van de weg. Als ze ziek zijn dan worden ze uit voorzorg gekapt."
Zo'n 300 essen zijn inmiddels verwijderd. Het waterschap sluit niet uit dat komende tijd nog meer bomen zullen moeten wijken.
<p>Waterschap Scheldestromen heeft in de afgelopen vier maanden 125.000 bomen en 413 kilometer struiken geschouwd. Op 40 plekken heeft het waterschap zieke en oude bomen en slechte beplanting verwijderd. Nieuw groen is teruggeplant. </p>
In plaats van de gerooide essen worden andere soorten geplant. Nieuwe essen zouden opnieuw te maken krijgen met de schimmel, want er bestaan nog geen resistente soorten.

Lees ook: