Meeste voorstanders 'sleepwet' in Reimerswaal

Meeste voorstanders 'sleepwet' in Reimerswaal
Meeste voorstanders 'sleepwet' in Reimerswaal © ANP
Referendum over sleepwet
Referendum over sleepwet © ANP
In Reimerswaal stemde ruim 64 procent van de kiezers voor de wet. Daarmee horen ze bij de minderheid. Landelijk waren juist de tegenstemmers in de meerderheid, met 49,5 procent tegenover 46,5 procent voorstemmers. De uitslag is nog niet definitief. De Kiesraad stelt de officiële uitslag volgende week vast.

Veel voorstemmers

Naast in Reimerswaal waren er ook relatief veel voorstemmers in de gemeenten Veere en Tholen. Waar Reimerswaal landelijk op een eerste plek staat wat betreft het percentage voorstemmers, staan Veere en Tholen op de nummers twee en vijf in die ranglijst.

Landelijke ranglijst van gemeenten met de meeste voorstemmers

Positie op lijstNaam gemeentePercentage voorstemmen1.Reimerswaal64,12.Veere60,93.Neder Betuwe60,74.Tubbergen60,45.Tholen60,46.Renswoude60,17.Molenwaard60,08.Scherpenzeel59,79.Rijssen-Holten59,510.Barneveld58,9
Met name oudere stemmers hebben voor het referendum gestemd, heeft de NOS uitgezocht. Dat komt overeen met de bovenstaande ranglijst, de lijst is vooral gevuld met in meer of mindere mate vergrijsde gemeenten.

Raadgevend

In alle dertien Zeeuwse gemeenten heeft een meerderheid voor de sleepwet gestemd. Het referendum over de sleepwet was raadgevend, dat betekent dat de politieke partijen in Den Haag de uitslag alleen als advies meenemen.

Lees ook: