Reddingsteam assisteert bemanning bij scheepsbrand op Westerschelde

Reddingsteam assisteert bemanning bij scheepsbrand op Westerschelde
Reddingsteam assisteert bemanning bij scheepsbrand op Westerschelde © HV Zeeland
Scheepsbrand op Westerschelde, reddingsteam staat gereed
De eerste melding over de scheepsbrand kwam binnen rond 19.20 uur. Het schip is vervolgens doorgevaren naar de zogeheten Put van Terneuzen, dat is een ankerplaats in de vaargeul in de Westerschelde bij Terneuzen.

Maritiem reddingsteam

In eerste instantie probeerde de bemanning van het vrachtschip het vuur zelf te blussen, maar uiteindelijk werd om 20.30 uur voor de zekerheid ook de hulp van het uitgerukte maritieme reddingsteam ingeroepen om de bemanning te assisteren. Ook de KNRM is uitgerukt.
<h2> MIRG-team </h2><p>Het maritieme reddingsteam dat is uitgerukt om de bemanning te assisteren heet het MIRG-team, dat staat voor Maritime Incident Response Group-team. De leden van dat team zijn gespecialiseerd in reddingsacties op zee, onder meer met behulp van helikopters. </p>
De brand bleek te woeden in een ruimte met doeken en rubber. In de ruimte lag ook schroot, maar volgens de veiligheidsregio is er geen sprake van een metaalbrand.

Situatie onder controle

De ruimte is afgesloten en vanaf buiten gekoeld. Rond 22.00 uur besloot het MIRG-team dat de situatie onder controle was en heeft het schip daarna weer verlaten.
Het schip is naar de zogenoemde Sloeboeien in de Sloehaven vervoerd om de vaarweg vrij te maken. Het schip heeft eigen brandweer aan boord, die houdt vannacht de brand in de gaten. Morgenochtend gaat de Zeeuwse brandweer naar het schip voor een nacontrole.
Brand op vrachtschip in de Westerschelde bij Ossenisse
Brand op vrachtschip in de Westerschelde bij Ossenisse © HV Zeeland
De LMZ Pluto vaart onder de vlag van de Marshalleilanden. Het is nog niet bekend welke vracht het schip vervoert. Het 190 meter lange en 32 meter brede vrachtschip was onderweg van Antwerpen naar de haven van Martas in Turkije.