Halve Gouden Rijder herinnert aan gevonden gouden schat

Halve Gouden Rijder herinnert aan gevonden gouden schat
Halve Gouden Rijder herinnert aan gevonden gouden schat © Omroep Zeeland
Onthulling Halve Gouden Rijder
De Amsterdamse kunstenaar Iris Le Rütte heeft ruim een jaar gewerkt aan het kunstwerk. Het beeld moet een paard op een munt voorstellen, volgens de kunstenaar. "Het paard balanceert op twee helften van een munt. Het beeld is door de helft omdat de wet in Nederland voorschrijft dat een gevonden schat voor de helft van de vinder is, en voor de andere helft van de eigenaar van de grond, in dit geval de gemeente Serooskerke."
Van de opbrengst van de schat heeft de gemeente een medisch centrum kunnen openen en een zwembad, met de toepasselijke naam De Goudvijver.
<h2>Preiveld</h2><p>In 1965 werd een aantal huizen aan de Dorpsstraat gesloopt en op het vrijgekomen terrein werd een preiveld aangelegd, meldt het Zeeuws Archief. Bij het bewerken van de grond kwamen in 1965 kwamen 118 munten naar boven en in 1966 werden bij het oogsten van de prei nog eens meer dan duizend munten opgegraven. </p><p>De eerste 118 munten werden echter achterovergedrukt, en van de opbrengst had de illegale schatgraver een boot gekocht en deze de naam 'De gouden reaal' gegeven. De eerlijke vinders van 1966 moesten de buit delen met de eigenaar van de grond.</p><p><em>Bron: Zeeuws Archief</em></p>