Japanse oester helpt de mossel een handje

Japanse oesters in Zeeland
Japanse oesters in Zeeland © Omroep Zeeland
Uit onderzoek van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel blijkt dat mosselen in een gemengde bank (dus met Japanse oesters) een grotere overlevingskans hebben dan mosselen in pure mosselbanken.

Beschutting voor mosselen

Volgens de NIOZ-onderzoeker, Andreas Waser, biedt het oesterrif beschutting aan de mosselen. De Japanse oester is een goede rifbouwer, die zich permanent vasthecht. Hij bouwt robuuste 3D-structuren, die moeilijk bereikbaar zijn voor de natuurlijke vijanden van de mossel zoals de scholekster, eidereend, zilvermeeuw en strandkrab.
<p>De Japanse oester werd in 1983 voor het eerst in de Waddenzee aangetroffen. De oesters kwamen mee via Zeeuwse vissers die in de Waddenzee mosselzaad kwamen opvissen. De oesters (creuses) komen in Zeeland al eerder voor; ze werden bewust in de Oosterschelde gebracht en geteeld als aanvulling op de platte oester. </p>
Gemengde banken, waar oesters en mossels samenleven, hebben ook nadelen, zo blijkt uit het onderzoek. "Mosselen op gemengde banken hebben een slechtere conditie dan hun 'vlezigere' soortgenoten op een pure mosselbank. Op gemengde banken moeten zij om voedsel concurreren met de oester", zegt Waser.

De exoot accepteren

De onderzoeker pleit er voor de Japanse oester te accepteren in de Waddenzee vanwege de rol als riffenbouwer. "We krijgen hem toch niet weg. Bovendien helpt hij dus de inheemse mossel te overleven."
Onderzoekers willen mosselbanken terugkweken
Onderzoekers willen mosselbanken terugkweken © Natuurmonumenten
Het onderzoek is een proefschrift van Andreas Waser van het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee op Texel. Op 13 april verdedigt Waser zijn proefschrift 'Predation on intertidal mussels' aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Lees ook: