Bakker Joop van Meijel uit Clinge bakt - alweer - de beste bolus

Bakker Joop van Meijel uit Clinge bakt - alweer - de beste bolus
Bakker Joop van Meijel uit Clinge bakt - alweer - de beste bolus © Omroep Zeeland
Bakker Joop van Meijel uit Clinge bakt - alweer- de beste bolus
Tweeëntwintig bakkers uit heel Zeeland deden mee aan de boluskeuring. Ze maakten het de jury niet makkelijk, want de winnaar werd bepaald op vijfhonderdste punt. "Het is echt opvallend dat dit jaar de top heel dichtbij elkaar ligt en dat is mooi om te zien", zegt juryvoorzitter Mark Plaating.
Tot nog toe is hij er elk jaar bij geweest en hij merkt dat de deelnemende bakkers steeds beter worden. "Steeds meer bakkers scoren hoog met hun bolus en hebben ook echt kans om volgend jaar te winnen, dus dat is heel knap."

Top 5 Beste Zeeuwse bolussen 2018

cijferBakkerPlaats7,63Joop van MeijelClinge7,58EveraersRenesse

7,33RisseeuwZaamslag7,25BoumanOosterland

7,24SchrieksVlissingen
De keuring ging dit jaar iets anders dan voorgaande jaren. Er was deze keer geen blinde keuring met mysteryshoppers die vooraf aan de wedstrijddag de bolussen al eens proefden. Naast de professionele keurmeesters onder leiding van meester-boulanger Mark Plaating, was er nu een 'consumentenjury'.

Smaak en malsheid

"Er waren zes consumenten geselecteerd door de PZC die in groepjes van twee beoordeelden. Zij kwamen uit allerlei verschillende plaatsen, dus op die manier probeerden we die uitslag zo objectief mogelijk te maken", vertelt Plaating. De beoordeling van de consumenten telde voor de helft mee. De vakjury keek naar volume, bakaard, korstkwaliteit, verdeling van suiker, het model en de structuur van de bolus. De consumentenjury oordeelde vooral over vorm, uiterlijk, smaak en malsheid.
Behalve een wedstrijd voor bakkers, gingen ook bakkersleerlingen van Scalda in Middelburg de strijd aan. Robin de Munck kwam als winnaar uit de bus. Alle winnaars kregen een trofee uitgereikt door Anita Witzier.
Van Meijel: "Het blijft bijzonder om iedere keer toch weer net dé bolus te bakken, iets beter te zijn dan je collega's."
Ook al is het zijn vijfde winst op rij, wennen doet het niet, vertelt winnaar Joop van Meijel: "Het blijft bijzonder om iedere keer toch weer net dé bolus te bakken, om iets beter te zijn dan je collega's." Zijn recept heeft hij de afgelopen vijf jaar niet veranderd. "Ik probeer wel eens wat tussendoor, dan wil ik bijvoorbeeld mijn structuur wat fijner, maar toch kom ik iedere keer terug bij hetzelfde. Dan vind ik hem toch het best."

Lees ook: