Teruglezen: liveblog over de Scheldeprijs die dwars door Zeeland trok

Teruglezen: liveblog over de Scheldeprijs die dwars door Zeeland trok
Teruglezen: liveblog over de Scheldeprijs die dwars door Zeeland trok © John Bosch
De definitieve route van de 106e Scheldeprijs
De definitieve route van de 106e Scheldeprijs © Omroep Zeeland

Koersverloop Scheldeprijs

17.03 uur - In de sprint rekent Fabio Jakobsen af met de concurrentie en pakt zijn eerste Scheldeprijs. In de laatste plaatselijke ronde reed topfavoriet Marcel Kittel opnieuw lek en kon daardoor niet meer aanhaken bij het peloton.

Lees ook:

Directeur Wouter Vandenhaute hoopt de samenwerking met Zeeland uit te breiden
16.05 uur - Team Katusha-Alpecin controleert de koers in dienst van favoriet Marcel Kittel. Twee renners zitten nog vooruit. Dat zijn: Owain Doull (Team Sky) en Antoine Duchesne (Groupama-FDJ). Zij hebben anderhalve minuut voorsprong.
15.21 uur - Een groep van 25 renners is uit koers gehaald omdat ze niet wilden wachten op de trein. Ze zijn door de spoorbomen gegaan. De bekendste namen die zich hieraan schuldig hebben gemaakt zijn Dylan Groenewegen en Frans kampioen Arnaud Démare.
Het moment waar de spoorwegbomen sluiten in de Scheldeprijs
Het moment waar de spoorwegbomen sluiten in de Scheldeprijs © Sporza
15.09 uur - De 130 kilometer in Zeeland zit erop. De vijf koplopers en het peloton hebben via Bath de provincie verlaten en gaan via Noord-Brabant richting Schoten waar nog drie plaatselijke rondes op het programma staan voordat de finish is. Rond 17.00 uur weten we wie de 106e editie van de Scheldeprijs gaat winnen.
14.59 uur - Vanochtend mochten er geen auto's door de Westerscheldetunnel, maar de Nederlandse Spoorwegen wachten niet voor de Scheldeprijs. Bij Krabbendijke moest het peloton even pas op de plaats maken voor een trein.
14.51 uur - Terwijl het peloton aan de gelletjes zit, kunnen wij even luisteren naar Quick-Step Floors-renner Fabio Jakobsen die veel vertrouwen heeft in een goede afloop vandaag.
Fabio Jakobsen keek voor de wedstrijd op gokwebsite Unibet en kreeg daar veel vertrouwen van.
14.45 uur - De kopgroep breidt de voorsprong uit naar meer dan drie minuten. Ze zijn Yerseke gepasseerd, waar ook het peloton doorheen is. Daar is de eerste bevoorrading van de dag geweest.
14.25 uur - De vijf koplopers rijden in de gemeente Reimerswaal. Jan-Willem van Schip, Jonas Rickaert, Sean de Bie, Guillaume van Keirsbulck en Alexander Cataford hebben een voorsprong van meer dan twee minuten op het peloton.
Brian van Goethem geniet van de aandacht bij de start van de Scheldeprijs
14.03 uur - Leider Moreno Hofland staakt zijn eenzame strijd en laat zich inzakken. Van Schip, De Bie en Rickaert nemen zijn rol over in de kop van de wedstrijd. Van Keirsbulck en Cataford komen het trio vergezellen. Het peloton volgt op 42 seconden.
13.55 uur - Twee renners gaan na vijfenvijftig kilometer proberen de oversteek te maken vanuit het peloton naar koploper Hofland. Het zijn Jan Willem van Schip van Roompot-Nederlandse Loterij en Jonas Rickaert van Sport Vlaanderen-Baloise.
Dylan Groenewegen verwacht dat zijn ploeg goed gaat presteren vandaag
Vijfvoudig winnaar van de Scheldeprijs Marcel Kittel voor de start
13.35 uur - Het peloton is door waaiers in twee groepen verdeeld. Moreno Hofland van Lotto-Soudal rijdt daar een minuut voor. In het tweede peloton, van ongeveer 50 renners, probeert Marcel Kittel met zijn ploeg terug te keren in het eerste peloton.
13.14 uur - De vijfvoudig winnaar van de Scheldeprijs, Marcel Kittel, heeft een lekke band en staat even stil. Hij probeert terug te keren in het peloton dat in drieën is gebroken. Het is koers.
13.05 uur - De eerste kopgroep bestaat uit acht renners: Lars Bak, Kenneth van Rooy, Jan Willem van Schip, Adrien Garel, Michal Paluta, Carlos Alzate, Johann van Zyl en Tanner Putt. Ze hebben zo'n 30 seconden voorsprong op het peloton.
12.43 uur - Een enkele valpartij in het begin van de wedstrijd, maar de Westerscheldetunnel is gepasseerd. Het peloton is nu ten noorden van de Westerschelde.
12.15 uur - Het profpeloton is vertrokken vanuit Terneuzen, tot aan de passage van de Westerscheldetunnel is de koers nog geneutraliseerd.
11.10 uur - In Terneuzen is de ploegenpresentatie begonnen. Brian van Goethem rijdt vandaag een thuiswedstrijd en is bekend met de route. Hij verwacht waaiers: "Als ik de wind zo zie, dan gaat het vanaf de start al meteen los."