Fabio Jakobsen wint Zeeuws getinte Scheldeprijs

Fabio Jakobsen wint Zeeuws getinte Scheldeprijs
Fabio Jakobsen wint Zeeuws getinte Scheldeprijs © ANP
Terneuzen omarmt de Scheldeprijs
Het werd een opmerkelijke editie van de Scheldeprijs. Nadat de Westerscheldetunnel was gepasseerd, brak het geweld los. Verschillende waaiers ontstonden en vijfvoudig winnaar Marcel Kittel reed lek. Daardoor moest hij vechten om terug te komen in het peloton. Een kopgroep van vijf wielrenners (Jan-Willem van Schip, Jonas Rickaert, Sean de Bie, Guillaume van Keirsbulck en Alexander Cataford) verkenden Zeeland als eerste en kregen meer dan drie minuten voorsprong

Spoorwegovergang

Maar in de gemeente Reimerswaal, net voordat het peloton Zeeland verliet, gebeurde het meest opmerkelijke moment van de dag. Bij een spoorwegovergang in de buurt van Krabbendijke negeerde een groep van 25 wielrenners de rode lichten en reden langs de gesloten slagbomen. Dat is verboden en die renners werden even later uit de wedstrijd gehaald. Onder hen zaten twee favorieten voor de eindzege: Dylan Groenewegen en de Frans kampioen Arnaud Démare.
Eenmaal in België aangekomen stonden er nog drie plaatselijke rondes bij Schoten op het programma. Team Katusha-Alpecin controleerde daar de koers om de kaart van Marcel Kittel te spelen. Maar dat lukte niet. In de voorlaatste ronde reed Kittel opnieuw lek en kon hij niet meer bij de voorste komen. In de massasprint was Fabio Jakobsen de sterkste. Jakobsen is geen onbekende in Zeeland. In 2016 won hij de tweede etappe in de ZLM Tour.

Lees ook: