Alle ontsnapte koeien gedood, 'We hadden geen keus'

Alle ontsnapte koeien gedood, 'We hadden geen keus'
Alle ontsnapte koeien gedood, 'We hadden geen keus' © HV Zeeland
Koeien ontsnapt aan autoriteiten bij Sint Laurens
De NVWA had de veehouder al sinds begin dit jaar op het oog, omdat de 23 koeien niet goed werden verzorgd. Samen met de gemeente en de eigenaar werden afspraken gemaakt over verbeteringen, maar twee weken geleden bleek dat daar niet aan was voldaan, zegt woordvoerder Benno Bruggink. "De dieren waren vies, kregen niet de zorg die ze verdienen en ze kregen onvoldoende voeding."

Op diervriendelijke wijze omgebracht

Toen besloot de NVWA dat de dieren zouden worden afgemaakt, maar toen ze de dieren probeerden te vangen, zodat ze op diervriendelijke wijze konden worden omgebracht, ontsnapten ze. Volgens Bruggink waren vijftien van de ontsnapte koeien niet meer te vangen. "Dus vanuit het oogpunt van dierwelzijn en volksgezondheid hadden we maar één keus: de ontsnapte dieren ter plekke doden."
NVWA-woordvoerder Benno Bruggink over koeien Sint Laurens
De vijftien koeien die niet gevangen konden worden, zijn door een jager doodgeschoten. De overig acht kregen een spuitje. Hun kadavers zijn afgevoerd voor destructie. De dieren waren namelijk niet voorzien van een chip of oormerken om de dieren te identificeren. Daarom mocht hun vlees niet worden gebruikt voor consumptie.

Verontwaardigde reacties

Dat het besluit om de ontsnapte te doden verontwaardigde reacties zal oproepen, gezien de verhitte discussie over het bijvoeren van wilde dieren en over het al dan niet doodschieten van de onderweg naar het slachthuis ontsnapte koe Hermien, dat begrijpt Bruggink wel. "Het kon echt niet anders. Dit is ook niet onze hobby. Wij laten een dier ook het liefste leven, maar in dit geval was het de enige keus die we hadden."

Lees ook: