Lonink: Barbé heeft zich veertig jaar vechtend ingezet voor Zeeland

Lonink: Barbé heeft zich veertig jaar vechtend ingezet voor Zeeland
Lonink: Barbé heeft zich veertig jaar vechtend ingezet voor Zeeland © OZ
Ron Barbé is 77 jaar geworden
Ron Barbé is 77 jaar geworden © omroep Zeeland
"Hij had een grote toewijding voor de ontwikkeling van Terneuzen. Hij trad daadkrachtig op, maar dat heb je als je een grote passie hebt voor dit gebied", vervolgt Lonink.

Kenmerkend

"Hij heeft zich veertig jaar ingezet voor de provincie. Politiek en bestuurlijk. Als raadslid en wethouder en ook als burgemeester", somt Lonink op. "Ik denk dat hij kenmerkend was. Hij liet zich zien en heeft zich ingezet voor het havenbedrijf en het bedrijfsleven." Bij de fusie van de havens van Vlissingen en Terneuzen in 1998, heeft Barbé er sterk voor gepleit om het hoofdkantoor van Zeeland Seaports naar Terneuzen te krijgen.
Jan Lonink: 'Hij was een markante man'
Lonink kende Ron Barbé goed. Niet alleen als zijn voorganger: "Vooral ook toen ik collega van hem was als burgemeester van Sas van Gent." Zo waren hij en Barbé het snel eens over de fusie van de gemeentes Axel, Sas van Gent en Terneuzen tot een gemeente. "Ik herinner me ook nog dat we samen naar de provincie zijn gegaan om de glastuinbouw naar de Axelse vlakte te halen."

Grote passie

Daarnaast had Barbé ook een grote passie voor cultuur en sport. "Hij was een echte voetbalfan van HSV Hoek. Daar was hij ook altijd aanwezig. Op het veld en in de kantine", zegt Lonink. "Een markante man."
Dat beaamt ook Jaap Hennekeij die als gedeputeerde geregeld de degens met Barbé, onder meer over de komst van de Westerscheldetunnel. "Hij was een politicus die de confrontatie niet schuwde."
Jaap Hennekeij: 'Hij schuwde de confrontatie niet'
Barbé mocht dan fel zijn in de discussie, Hennekeij was hem later dankbaar. "Toen we uiteindelijk de tunnel gingen bouwen was ik blij dat Barbé had gezorgd voor voldoende overschotten om dat tot een goed einde te brengen."

'Hele fijne herinneringen'

Ook buitenom de politiek hadden ze een klik. "We kwamen nog tot kort voor zijn overlijden regelmatig bij elkaar om de huidige stand van zaken van de Zeeuwse politie door te nemen. Daar heb ik hele fijne herinneringen aan."
Volgens Hennekeijk was Barbé zijn tijd vooruit. "Hij was destijds fel voorstander van samenwerking, van het samengaan van de havenschappen tot wat nu Zeeland Seaports is. En hij was ook voor grensoverschrijdende samenwerking, dus hij vond de fusie met de haven van Gent natuurlijk prachtig."

Sportfanaat

Daarnaast kende hij hem, net als Lonink, vooral ook als sportfanaat. "Hij was vooral groot fan van zowel PSV als van HSV Hoek." Die club gaat komende zaterdag dan ook stilstaan bij het heengaan van hun grootste fan, met een minuut stilte.
"Dat heeft hij wel verdiend", zegt voorzitter Art van der Staal van HSV Hoek. "Hij was zo ongeveer bij elke wedstrijd aanwezig en kwam ook altijd mee naar de belangrijke uitwedstrijden. En hij was altijd een fanatieke supporter. Zijn afwezigheid zal gevoeld gaan worden."
Art van der Staal over Ron Barbé: Hij was onze grootste fan
Van der Staal onderschrijft het beeld wat van Barbé geschetst wordt, als een passievol mens. "Hij kon met iedereen goed overweg en was altijd fanatiek. Hij was ook de buurman van mijn kantoor en ging iedere dag wandelen. Als je hem een dag niet zag lopen dan wist je: hij voelt zich niet goed."

Ziek

Helaas voelde Barbé zich de laatste weken niet goed. Hij was ziek, dat was algemeen bekend. Toch kwam zijn overlijden voor Lonink, Hennekeij en Van der Staal zeer plotseling, omdat er tot het einde hoop was op herstel. En over één ding zijn ze het alle drie roerend eens: Ron Barbé zal gemist worden.

Lees ook: