Drie bedrijven gaan 'innovatief' windpark Borssele V bouwen

Drie bedrijven gaan 'innovatief' windpark Borssele V bouwen
Drie bedrijven gaan 'innovatief' windpark Borssele V bouwen © OZ
© Omroep Zeeland
Borssele V is door de overheid aangemerkt als een innovatiegebied. Dat betekent dat er bij de bouw al ver ontwikkelde technieken in de praktijk worden getest. Het is de bedoeling dat windparkbouwers van over de hele wereld in het windpark kunnen zien hoe de technieken in werkelijkheid uitpakken. De overheid wil hiermee een bijdrage leveren aan het goedkoper maken van de bouw van windparken op zee, en de concurrentiepositie van Nederland verbeteren.

Langer, minder onderhoud en goedkoper

Een voorbeeld van een nieuwe techniek die wordt gebruikt, is het montagesysteem. Door de mast op een andere manier te bevestigen op de fundering moet de windmolen langer mee gaan en zou die ook minder onderhoud nodig hebben.
Daarnaast moet een verbeterde coating de windmolen beter beschermen voor de invloeden van het zoute zeewater en het weer. Deze toepassing moet zich vooral gaan uitbetalen in het onderhoud, wat hierdoor goedkoper wordt.
Voor het testen van de innovaties krijgt Two Towers een subsidie van maximaal 15 miljoen euro. Voor de geleverde stroom krijgt het consortium maximaal 35 miljoen euro subsidie.

Oesters kweken

Omdat er in de omgeving van het nog te bouwen windpark niet wordt gevist met sleepnetten, leent het park zich uitstekend om daar nieuwe natuur te ontwikkelen. Om de aangroei te stimuleren, worden er oesterbanken aangelegd tussen de windmolens. Die banken voorkomen de erosie van de zeebodem.
Stenen moeten de stroming in het gebied en het omwoelen van de zeebodem beperken. Om het natuurherstel in de Noordzee een flinke duw in de rug te geven, zullen er ook oesters worden neergelegd in het gebied, zodat die zich kunnen vermenigvuldigen. Helaas voor de mensen die nu al likkebaardend zitten te lezen: de oesters mogen niet worden geoogst.

Kleinste windpark

Borssele V bestaat straks uit twee turbines, die samen 19 megaWatt aan energie leveren, voldoende om 25.000 huishoudens van stroom te voorzien. Het is daarmee het kleinste windpark van de vijf die voor de Zeeuwse kust worden gebouwd. De windparken Borssele I en II bestaan uit in totaal 94 turbines en III en IV uit 77 turbines. De bouw van alle vijf de windparken start in 2020. Zodra ze in bedrijf zijn leveren ze stroom aan zo'n twee miljoen huishoudens.
<p>De drie bedrijven die zich hebben verenigd in het consortium Two Towers hebben elk een eigen verantwoordelijkheid tijdens de bouw: </p><p>Van Oord levert het meeste werk af tijdens de bouw van het windpark. Zij ontwerpen het park en doen de offshore werkzaamheden. Het bedrijf is ook betrokken bij de bouw van de windparken Borssele III en IV. </p><p>Investri Offshore levert een project-directeur die de bouw zal begeleiden. </p><p>En het financieel adviesbureau Green Giraffe financiert tot slot de bouw van het windpark. </p>