GGD Zeeland haalt tool van website in verband met privacy

'GGD Zeeland werkte ongewild mee aan verzamelen data'
Volgens Koedijk komt dat door het gebruik van gratis tools die het mogelijk maken om een pagina of artikel te delen op social media. "Deze tools worden ingezet om kosten te besparen. Maar ze verzamelen data en verkopen die aan derden. Dat is gewoon heel kwalijk", legt hij uit.

SOA-huistest

Vooral bezoekers die de GGD Zeeland-pagina over de SOA-huistest deelden, leverden hun privacy in zonder dit te weten, zegt Koedijk. "Het is een schending van de privacy die niet nodig is. Als je betaalt voor een tool, dan gebeurt dit niet. Daarmee garandeer je privacy, maar dat kost je wel een bepaald bedrag per maand."
Screenshot van de website van de GGD Zeeland
Screenshot van de website van de GGD Zeeland © Omroep Zeeland
GGD Zeeland laat in een schriftelijke verklaring weten dat de privacy van de klanten erg belangrijk is. De gezondheidsinstelling benadrukt dat de informatie die op de website wordt ingevuld nooit met derden wordt gedeeld, ook niet bij de SOA-huistest. Die gegevens worden in een eigen database opgeslagen, die voor geen enkele andere partij toegankelijk is.

Wat kun je zelf doen om de privacy te beschermen?

Wat Koedijk betreft moeten meer bedrijven de gratis tools van hun website halen, zeker overheidsinstellingen. Het verwijderen van Facebook-accounts is volgens de deskundige weinig zinvol. "Andere sociale media hebben ook jouw gegevens, dus dan moet je alles verwijderen. Er zijn wel apps en tools te koop die het verzamelen van dat kunnen stoppen, waardoor de privacy weer beter beschermd wordt", besluit hij.
<h2>Reactie GGD Zeeland</h2><p>Als GGD Zeeland vinden wij de privacy van onze klanten erg belangrijk. De gegevens die door klanten worden ingevuld op online formulieren komen alleen in onze eigen beveiligde database terecht en worden uiteraard nooit gedeeld met derden. Mensen die een formulier op onze website invullen, dus ook een soa-thuistest formulier, hoeven niet bang te zijn dat hun gegevens gedeeld zijn. </p><p> De gratis plugin Addthis kan door een website bezoeker gebruikt worden om websitepagina s of artikelen te delen met zijn of haar eigen social media account. Voor de zekerheid verwijderen we deze plugin nu van onze website. </p><p> Met Google Analytics verzamelen wij alleen geanonimiseerde sessies. Deze gegevens worden uiteraard ook niet gedeeld met derden en gebruiken wij alleen om onze website te optimaliseren. </p>