Deze zwarte katten brengen alleen maar geluk, zelfs op vrijdag de dertiende

Het is vrijdag de 13e, traditiegetrouw een ongeluksdag. Zwarte katten zijn volgens bijgeloof ook ongeluksbrengers, dus worden de dieren vaak gebruikt als symbool voor deze pechdag. Daarom gaan wij vandaag op zoek naar nieuwe baasjes voor de zwarte katjes in de Zeeuwse dierenasiels. Zoek jij nog een kat? Misschien zit er tussen deze donkerharige pluizige viervoeters voor jou wel een match!
Tinder voor katten: de pluizige viervoeters stellen zich voor

'Alles behalve een zwarte'

Het is volgens de asiels erg moeilijk om zwarte katten te plaatsen. Doordat ze zwart zijn, zouden ze minder mooi overkomen op foto's, is het vooroordeel. In deze tijd van Instagram, Facebook en Snapchat is het al dan niet fotogeniek zijn toch ook een belangrijke voorwaarde voor veel toekomstige katteneigenaren.
Mede daardoor blijven de asiels vaak met de zwarte katten zitten. Ze krijgen regelmatig te horen: "Ik wil alles, behalve een zwarte." Terwijl de katjes hieronder toch hartstikke leuk op de foto staan, of niet dan? We hebben alle zwarte katten in de Zeeuwse asiels voor je op een rijtje gezet, op alfabetische volgorde:
zwarte kat août
Août © Stichting KatteKUS

Août

Dit jonge katertje was samen met zijn moeder, oma en halfzusje ergens achtergelaten. Hij was heel erg ziek en heeft voor zijn leven moeten knokken. Dat is gelukt en hij heeft zich nu volgens zijn verzorgers ontwikkeld tot een hele lieve sociale kat die op zoek is naar een nieuw baasje. Hij kijkt een beetje scheel, maar misschien kun jij daar, net als hijzelf, overheen kijken en ben jij zijn nieuwe baasje, die hem wel waardeert en hem niet aan de kant van de weg dumpt.
zwarte kart bram
Bram © Dierenasiel Zeeuws-Vlaanderen

Bram

Het lijkt misschien alsof deze jonge kater op de foto knipoogt, maar dat is niet zo. Hij heeft maar één oog. Maar dat weerhoudt hem er niet van om met volle teugen van het leven te genieten. Wel schrikt hij soms als hij iets niet aan zag komen met zijn ene oog. Verder komt hij graag naast je zitten. Als jij deze piraat een wam plekje kan bieden dan is hij misschien wel de kat voor jou.
zwarte kat dik duimpje
Dik Duimpje © Dierenasiel Walcheren

Dik Duimpje

Deze schuwe kat werd gevonden met een wond op zijn voorpoot en een vergroeiing. Hij is geen aanhankelijke knuffelkat, maar er is vast iemand die hem ondanks zijn ongelukkige start in het leven een warm thuis kan aanbieden.
zwarte kat dixie
Dixie © Stichting KatteKUS

Dixie

Haar vorige eigenaar heeft altijd goed voor Dixie en meerdere andere katten gezorgd, maar na zijn overlijden kwamen ze allemaal op straat terecht. Dixie bleek erg moeilijk te vangen. Uiteindelijk liep ze hoogzwanger de vangkooi in en is ze bevallen van Bertje, Boaz en Basje. Door haar tijd op straat was ze in het begin nog wat verwilderd, maar ze is inmiddels weer helemaal bijgetrokken en is nu volgens haar verzorgers een hele lieve huiskat, waarvoor ze graag weer een nieuw baasje zouden willen vinden.
zwarte katten Jazzy en Lot
Jazzy en Lot © Dierenasiel Walcheren

Jazzy en Lot

Voor deze twee zusjes zou het asiel het liefste één thuis willen vinden. Lotje is de zwart-witte en Jazzy is helemaal zwart. Ze zijn op de foto duidelijk nog een beetje onder de indruk van hun nieuwe omgeving in het dierenasiel, maar volgens de vrijwilligers komen ze inmiddels graag kroelen nu ze wat meer op hun gemak zijn.
zwarte katten Jewel en Robijn
Jewel en Robijn © Stichting Scheldekat

Jewel en Robijn

Robijn gaat altijd als eerste op onderzoek uit, Jewel is wat afwachtender, De stichting wil de twee kittens het liefste samen in één huis plaatsen. Honden zijn, mits ze gewend zijn aan katten, geen probleem voor deze twee doerakken.
zwarte kat Miep-Trudy
Miep-Trudy © Stichting KatteKUS

Miep-Trudy

Deze warmteliefhebber is dan wel al een ouwetje, maar vooral zomers zit er nog meer dan genoeg pit in. Op deze foto zou je dat misschien niet zeggen, maar ze staat hier dan ook nog in de winterslaap-modus. Als jij een huis hebt met meer dan genoeg warme plekjes, dan is Miep-Trudy misschien wel dé kat voor jou!
zwarte kat minous
Minous © Dierenasiel Zeeuws-Vlaanderen

Minous

Deze aanhankelijke kroelkont houdt van aandacht, maar ze moet wel naar buiten kunnen. Ze heeft namelijk in haar vorige huis geleerd om buiten haar behoefte te doen. Andere katten in huis zijn geen enkel probleem, maar honden zijn niet haar beste vrienden. Dus heb jij een hondvrij huis met ruimte voor een kattenluikje? Dan is Minous iets voor jou.
zwarte kat Olly
Olly © Dierenasiel Schouwen-Duiveland

Olly

Deze kroelkater van acht jaar heeft een neurologische aandoening waardoor hij soms zijn evenwicht verliest en door zijn achterpoten zakt. Hij lijkt daar verder geen last van te hebben, klimmen op de krabpaal en eraf springen gaat hem goed af. Op schoot kruipen gaat ook prima. Wie weet ligt deze lieve kat binnenkort bij jou op schoot te spinnen.
zwarte katten Ricky en Mennie
Ricky en Mennie © Stichting Scheldekat

Ricky en Mennie

Deze twee broers zoeken samen één nieuw thuis. Ricky is de aanhankelijke van de twee, al houdt hij er niet zo van om opgepakt te worden. Mennie is nog wat verlegen, maar wie weet kan jij hem letterlijk en figuurlijk uit zijn tent lokken.
zwarte kat Rika
Rika © Dierenasiel Zeeuws-Vlaanderen

Rika

Deze speelse jonge kater vindt het heerlijk om met andere katten te spelen en ook honden in huis zijn voor hem geen enkel probleem. Ook spelen met zijn baasje is een van zijn hobby's. Een flatwoning zou op zich wel kunnen, maar zijn verzorgers vermoeden dat hij liever een tuintje zou willen hebben waar hij af en toe gek kan doen.
zwarte kat Sarretje
Sarretje © Dierenasiel De Bevelanden

Sarretje

De komst van kinderen en van een nieuwe hond werd deze schootkat te veel. Kan hij op jouw schoot komen uitrusten?
zwarte kat Shamira
Shamira © Dierenasiel Walcheren

Shamira

Dit lieve katje is een beetje verlegen, maar als ze jou kent, komt ze graag bij je op schoot liggen. Overigens zijn er al mensen die interesse hebben getoond in haar. Dus reageer snel, want voor je weet is ze al weg naar een nieuw baasje.
zwarte kat truus
Truus © Dierenasiel Zeeuws-Vlaanderen

Truus

Deze dame is aan komen lopen als zwerfkat, vermagerd en uitgehongerd, maar ze heeft zich volgens haar verzorgers sindsdien ontwikkeld een zeer lieve en aanhankelijke kat. Als jij bereid bent om deze knuffelkat een schoot te bieden en genoeg eten te geven dan is Truus misschien iets voor jou.
Zwerfdierendag
Poes Rambo bij Dierenasiel De Bevelanden in Goes © Omroep Zeeland
Naast alle zwarte katten hebben de asiels ook nog genoeg andere katten die wachten op een nieuw thuis. Maar aangezien zwarte katjes zo moeilijk aan een nieuw baasje komen, is deze vrijdag de 13e hét uitgelezen moment om zo'n zwarte poes of kater een tweede kans in het leven te bieden.

Over de oorsprong van dit bijgeloof

De traditie van vrijdag de 13e als ongeluksdag heeft meerdere mogelijke oorzaken. Zo is in de bijbel vrijdag de dag dat Jezus gekruisigd werd. Verder zouden Adam en Eva op een vrijdag uit het paradijs verbannen zijn. En Jezus had twaalf apostelen, wat wordt gezien als een volmaakt getal. Twaalf plus één is dat dus niet. Daarom zou het getal dertien een ongeluksgetal zijn.
Een andere mogelijke verklaring is dat op vrijdag de dertiende oktober 1307 in Frankrijk alle Tempeliers op bevel van Philips de Schone werden gearresteerd, op grond van valse beschuldigingen. Dit was de opmaat voor de uiteindelijke vernietiging van de Orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo, beter bekend als de Tempeliers. Volgens die lezing is men sindsdien vrijdag de dertiende blijven zien als ongeluksdag.
Waar het bijgeloof ook vandaan komt, er klopt in ieder geval niets van. We zochten in 2015 al voor je uit of er op die dag meer schade ontstond of meer mensen gewond raakten en dat bleek niet het geval: op vrijdagen die op de 13e van de maand vallen, komen bij de Zeeuwse verzekeraar ZLM niet meer schademeldingen binnen dan op andere dagen en ook in de Zeeuwse ziekenhuizen is dan niet drukker dan op andere dagen.

Relatief nieuw in Zeeland

Sowieso is de traditie van vrijdag de 13e in Zeeland een relatief nieuw gegeven. Het bijgeloof over die pechdag kreeg pas voet aan de grond in onze provincie na de Tweede Wereldoorlog. Voor die tijd zijn er geen of bijna geen verwijzingen naar dat bijgeloof in Zeeuwse bronnen. Met andere woorden: je kunt met een gerust hart op deze vrijdag de 13e een zwarte kat adopteren.