Goed nieuws voor pluimveehouders: de kippen mogen weer naar buiten

Vrije uitloop-kippen
Vrije uitloop-kippen © Tok Tok de Dobbelaere
In december werd in het hele land een ophokplicht voor pluimvee ingesteld, nadat op een eendenbedrijf in Biddinghuizen in Flevoland de extreem besmettelijk variant van vogelgriep werd vastgesteld. Volgens de ZLTO waren in Zeeland om zo'n acht a negen bedrijven met uitloopkippen getroffen door de ophokplicht.

Extra hygiënevoorschriften

In maart werd al voor meerdere regio's in het oosten en zuidoosten de ophokplicht opgeheven. Vanaf morgen voegen zich daar dus ook de andere regio's bij. Ook de verplichting voor bijvoorbeeld kinderboerderijen om hun pluimvee af te schermen gaat van tafel. De extra hygiënevoorschriften voor het betreden van stal en erf blijven wel nog van kracht.
De kans op besmetting met vogelgriep, dat werd overgebracht door wilde watervogels, is volgens de experts die Minister Carola Schouten van Landbouw raadpleegde 'duidelijk afgenomen'. Ook in de buurlanden lijkt de uitbraak over het hoogtepunt heen.

Wilde vogels trekken weg

Dat is volgens de deskundigen te danken aan het voorjaar. De wilde vogels, die de ziekte onder de leden hebben en verspreiden, trekken in deze tijd van het jaar weg, naar koudere streken. Bovendien warmt het water op, en dat zou ongunstig zijn voor het virus.
Professor Arjan Stegeman, die de expertgroep voorzit, waarschuwt wel dat "het komend najaar zomaar weer raak kan zijn". Uitbraken door wilde watervogels dreigen volgens hem regel te worden. De Nederlandse pluimveesector zal daarmee volgens hem moeten leren leven.

Vogelgriep in Zeeland

Eind februari kreeg ook een pluimveebedrijf in Oldekerk te maken met een uitbraak van vogelgriep. Daardoor moesten 36.000 kippen worden geruimd. In oktober werd voor het laatst in Zeeland vogelgriep geconstateerd. Toen ging het om een kippenbedrijf in Sint Philipsland.

Lees ook: