Tbs met dwangverpleging geëist tegen verdachte steekpartij Emergis

Tbs met dwangverpleging geëist tegen verdachte steekpartij Emergis
Tbs met dwangverpleging geëist tegen verdachte steekpartij Emergis © OZ
Het slachtoffer, een 39-jarige man, raakte ernstig gewond bij de steekpartij. Hij werd in zijn borst gestoken en daarbij werd een hartzakje geraakt. Hij heeft zes dagen op de Intensive Care gelegen. De verdachte heeft sinds de steekpartij vastgezeten in Torentijd in Middelburg. Volgens de verdachte was er sprake van noodweer, maar de officier van justitie betwijfelt dat. De officier gaat mee in het advies van een psycholoog om de verdachte tbs met dwangverpleging op te leggen.
De advocaat van de verdachte vraagt om vrijspraak. Hij noemt tbs met dwangverpleging een laatste redmiddel. De verdachte is volgens hem een 'first offender', hij noemt zo'n zware straf niet-proportioneel.
Het slachtoffer was aanwezig bij de zitting. Er werd een door hem geschreven verklaring voorgelezen. Daarin zegt hij onder meer: "Waarom heb je mij dit aangedaan? We waren vrienden en plotseling steek je me neer. Ik had wel dood kunnen gaan." Volgens een specialist van het NFI had dat inderdaad weinig gescheeld, een steek op de borst kan veel slechter aflopen dan nu het geval was. De verdachte zei meteen na deze verklaring spijt te hebben dat hij het slachtoffer bijna doodstak, maar gaf daarna stellig aan 'absoluut geen schadevergoeding te willen betalen'.

Verder onderzoek?

De verdachte is uitgebreid onderzocht door een psycholoog en een psychiater. Hun adviezen verschillen. De psycholoog adviseert tbs met dwangverpleging, de psychiater ziet buiten die straf ook alternatieven zoals plaatsing in psychiatrisch ziekenhuis of tbs met voorwaarden.
Omdat de specialisten het niet eens zijn, vroeg de advocaat van de verdachte om verder onderzoek. Of dat er ook gaat komen, wordt over twee weken duidelijk. Er wordt dan óf een vonnis uitgesproken, óf er wordt besloten de verdachte te laten onderzoeken in het Pieter Baan Centrum.

Lees ook: