Op zoek naar huismussen en vleermuizen bij Hansweertse dijk

Hansweert ligt tegen de dijk aan
Hansweert ligt tegen de dijk aan © Omroep Zeeland
Voordat het waterschap de dijk mag versterken moet het verplicht de aanwezige natuurwaarden inventariseren van de Wet Natuurbescherming. Het onderzoek vindt plaats tussen april en september van dit jaar en wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau BTL.

Huismussen

Het onderzoek richt zich op het vastleggen van de bestaande situatie ten aanzien van de aanwezigheid van vogels, planten, vleermuizen, zoogdieren, vissen en amfibieën. Deze week wordt begonnen met het inventariseren van huismussen.
Volgende week breidt het onderzoek zich uit naar vleermuizen. Medewerkers van BTL gaan dan met een vleermuisdetector in en om het projectgebied de aanwezigheid van vleermuizen inventariseren. Dat is een kastje ter grootte van een mobiele telefoon, waarmee de aanwezigheid van vleermuizen opgespoord kan worden. Dit gebeurt in de avond- en ochtendschemer.

Nieuwe veiligheidsnormering

De dijk bij Hansweert werd vorig jaar als onvoldoende sterk beoordeeld, vanwege de nieuwe veiligheidsnormering die sinds 1 januari 2017 van kracht is. Daarom moet er bijna 5,2 kilometer aan dijk worden versterkt.
Het traject loopt langs de noordoever van de Westerschelde, tussen de monding van de sluizen bij Hansweert tot aan de Willem Annapolder. Uiterlijk in 2023 moet het dijkvak weer voldoen aan de veiligheidsnormen. Het waterschap omschrijft dit zelf als een 'megaklus'. Het project gaat tientallen miljoen kosten.

Lees ook: