Waterschap neemt 175 kilometer aan beschadigde weg onder handen

Asfaltonderhoud (archief)
Asfaltonderhoud (archief) © Omroep Zeeland
Dankzij het onderhoud moeten de wegen straks weer voldoen aan de eisen van veiligheid en doorstroming, laat het waterschap weten. Jaarlijks inspecteert het waterschap bijna 4000 kilometer aan waterschapswegen.

Kaart

Aan de hand van de uitkomsten bepaalt het waterschap welke maatregelen nodig zijn. Dit kan variëren van plaatselijke reparaties tot een nieuwe asfaltlaag. Welke wegen wanneer worden afgesloten is te zien op een kaart van alle Zeeuwse wegbeheerders.
Bij oppervlakkigere schade aan het asfalt, bijvoorbeeld scheurtjes en kale plekken door verkeer en de zon, krijgt de weg een oppervlaktebehandeling. Is het asfalt er wat slechter aan toe, dan krijgt de weg een nieuwe asfaltdeklaag. Dit werk is meestal binnen een aantal dagen geklaard.

Scheuren en sporen in het asfalt

De meest omvangrijke klus is een volledige reconstructie. Het gaat dan om een weg met veel scheuren en sporen in het asfalt. Dan wordt de weg gedurende enkele weken onder handen genomen en krijgt die een nieuwe fundering en nieuw asfalt.
Het waterschap zegt ernaar te streven om de overlast voor het verkeer en voor omwonenden tot een minimum te beperken. Als de werkzaamheden meerdere dagen duren, zorgt het waterschap, waar nodig, voor omleidingsroutes.