Drieënhalf jaar cel voor schutters van poging tot doodslag in Terneuzen

De rechtbank in Middelburg (archieffoto)
De rechtbank in Middelburg (archieffoto) © Omroep Zeeland
De straf valt voor de 19-jarige man uit Terneuzen hoger uit dan de eis. Het OM merkte de man twee weken geleden aan als tweede schutter en eiste twee jaar celstraf. De rechtbank heeft de straf verhoogd in het kader van 'samen uit, samen thuis'. "Jullie waren er allebei, jullie hebben allebei geschoten", verklaarde de rechter vanmiddag. De man gaat in hoger beroep.
De derde verdachte, een 33-jarige man uit Terneuzen, heeft zes maanden cel gekregen. Hij fungeerde op de bewuste avond als chauffeur. Die zes maanden heeft hij al uitgezeten in voorarrest. Van de vierde verdachte, een 45-jarige man uit Capelle aan den IJssel, acht de rechtbank niet bewezen dat hij bij de schietpartij in Terneuzen aanwezig was. Hij is vrijgesproken.
<p>Vooraf aan de schietpartij in Terneuzen zou een vechtpartij in Hulst hebben plaatsgevonden. De vier verdachten zouden na het gevecht met wapens naar het huis van de andere vechter zijn gegaan. Toen ze voor zijn huis in de Goudenregenstraat stonden en met wapens dreigden, riep het slachtoffer naar eigen zeggen: "Schiet dan!" Volgens het slachtoffer werd er drie of vier keer op hem geschoten. Er raakte niemand gewond.</p><p> Drie van de vier verdachten zijn de dag van de schietpartij gearresteerd. De eerste twee werden aangehouden na een achtervolging waarbij door de politie waarschuwingsschoten zijn gelost. De derde verdachte werd later die dag opgepakt in Terneuzen. De vierde man is later aangehouden. </p><p> Het doelwit van de schietpartij is inmiddels door de politierechter veroordeeld voor de vechtpartij in Hulst. </p>

Vete en schietpartijen in Terneuzen

Terneuzen heeft de laatste jaren te maken te gehad met meerdere schietpartijen die voortkwamen uit een vete tussen twee rivaliserende groepen. Deze schietpartij zou daar niets mee te maken hebben, zei burgemeester Lonink van Terneuzen vorig jaar.

Lees ook: