NVWA waarschuwt voor gevaarlijke bacterie in vlees van EMTÉ

NVWA waarschuwt voor gevaarlijke bacterie in vlees van EMTÉ
NVWA waarschuwt voor gevaarlijke bacterie in vlees van EMTÉ © Rechtenvrije afbeelding
© Omroep Zeeland
Eerder vandaag werd al gewaarschuwd voor de bacterie in rundvleesproducten van de supermarktketen Coop. Die keten heeft geen vestigingen in onze provincie.

Giftige 'poepbacterie'

Beide supermarktketens halen nu de rundvleesproducten uit de schappen, nu daarin de STEC-bacterie is gevonden. Dat is een variant van de 'poepbacterie' E.coli die een gifstof produceert. De bacterie werd gevonden bij een interne controle bij de leverancier van het vlees.
Gehakt
Gehakt © Rechtenvrije afbeelding
Het gaat om ruim dertig verschillende producten, waaronder biefstuk, runderlappen, steaks, gehakt, tartaar en saucijzen. De houdbaarheidsdatum op de verpakking is 11 mei 2018 of eerder.

Bloederige diarree

De gifstof die de bacterie aanmaakt heet shigatoxine en veroorzaakt schade aan de cellen in de darmwand. Mensen kunnen er maag- en darmklachten van krijgen, waaronder (bloederige) diarree. De NVWA waarschuwt met klem dat het vlees absoluut niet moet worden opgegeten.
Naast de eerdergenoemde Zeeuwse winkels verkochten ook vestigingen in Brabant, Drenthe en Utrecht de besmette vleesproducten. De NVWA heeft een lijst gepubliceerd van alle producten waarin de bacterie kan zitten.