Zes miljoen winst voor Admiraal De Ruyter Ziekenhuis

Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Goes
Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Goes © Omroep Zeeland
Sinds 2015 is het ADRZ weer winstgevend. Na een verlies van ruim dertien miljoen in 2014 was dat ook nodig. Door gunstigere tarieven en een vast jaarbudget af te spreken met de zorgverzekeraars en flinke bezuinigingen door te voeren slaagde het ziekenhuis er in om een faillissement te voorkomen en het tij te keren.
Het ziekenhuis was in 2017 wel minder winstgevend dan in 2016, toen 8,2 miljoen euro werd genoteerd. "Dat komt omdat we meer investeringen hebben gedaan, dat beïnvloedt de resultaten," legt Brandenburg uit. "De investeringen waren hard nodig in de infrastructuur. We hebben de huisvesting en de apparatuur verbeterd."
ADRZ verpleegkundige in opleiding
ADRZ verpleegkundige in opleiding © Omroep Zeeland
Ook dit jaar wordt er weer veel geïnvesteerd, bijvoorbeeld in het werven van nieuw en jong personeel. "Dat is een uitdaging. Wij hebben een verouderd personeelsbestand. Veel mensen stromen over vier jaar uit door pensioen en natuurlijk verloop en dat moet worden opgevangen." Volgens Brandenburg is er nog niet genoeg aanwas om die uitstroom op te vangen. "Om het ziekenhuis in stand te houden moeten we ons op de jeugd richten, want als we nu niets doen, komen we in de problemen."
Dus zal het ADRZ het komende jaar met een uitgebreid plan komen om jongeren warm te maken voor een baan in de zorg. "We zullen op middelbare scholen moeten vertellen hoe leuk het is in de zorg en de mensen die een zorgopleiding doen eerder een contract aanbieden, zodat ze weten dat ze een contractgarantie hebben bij het ADRZ," aldus Brandenburg.
Directeur Claudia Brandenburg naast het nieuwe logo
Directeur Claudia Brandenburg naast het nieuwe logo © Omroep Zeeland

Nieuwe naam

Tijdens de presentatie van de jaarcijfers werd ook bekendgemaakt dat het ziekenhuis afscheid neemt van de huidige naam, het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis. Het ziekenhuis gaat verder als ADRZ Medisch Centrum. "Daar komt ook een nieuw logo bij en een nieuwe slogan. Die is 'Zorg voor elkaar', want we zullen met elkaar de zorg in Zeeland goed moeten neerzetten," besluit de trotse directrice.