'Defensie had beter naar mariniers moeten luisteren'

Defensie had beter moeten luisteren naar de zorgen van mariniers over de toekomstige kazerne in Vlissingen. Dat zei een geschillencommissie vandaag tijdens een hoorzitting achter gesloten deuren, meldt RTV Utrecht.

Archieffoto van mariniers tijdens een oefening op het Vlissingse Badstrand. (foto: ANP)

Eerder zette de medezeggenschapsraad zestig punten op een rij om aan te tonen dat de nieuwe marinierskazerne tekort zou schieten. Zo voldoet de schietbaan niet aan de wensen, kunnen grote fregatten niet aanmeren en zijn de vergunningen nog niet rond.

Vandaag oordeelde de geschillencommissie volgens RTV Utrecht dat veel van die zestig punten inderdaad niet goed onderbouwd zijn door de marineleiding. Ook is er geen dialoog geweest met de medezeggenschapsraad: hoe de kazerne moet worden, is eenzijdig opgelegd.

In 2012 werd besloten de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen te verhuizen. Het afgelopen jaar is die voorgenomen verhuizing regelmatig in het nieuws geweest. Mariniers en vakbonden protesteerden: ze willen hun sociale contacten in Doorn niet opgeven, stellen dat er geen of weinig vacatures zijn voor hun partners en maken zich zorgen over de mogelijkheden van de Zeeuwse banenmarkt. Verder hekelen ze de nieuwe accommodatie: daar zou geen schietbaan zijn en zouden mariniers met meerdere personen op één kamer moeten slapen.

'Er zijn nog geen onomkeerbare besluiten genomen'

De vraag is nu vooral over welke punten de medezeggenschapsraad mag meepraten. Over drie weken komt de geschillencommissie met een antwoord op die vraag. Zodra de gespreksregels helder zijn, moeten de marineleiding en de medezeggenschapsraad opnieuw om de tafel.

Tijdens de hoorzitting werd nog eens benadrukt wat staatssecretaris Barbara Visser eerder al zei: er zijn nog geen onomkeerbare besluiten genomen. Ook de Commandant der Strijdkrachten stelt zich op dat standpunt.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Vlissingen marinierskazerne Doorn
Deel dit artikel:

Reageren