Kerncentrale Borssele uit bedrijf voor jaarlijks onderhoud

Kerncentrale Borssele
Kerncentrale Borssele © Chris Verkaart / Flickr
Volgens een woordvoerder van de EPZ gaat het om reguliere onderhoudswerkzaamheden. "Het gaat om een korte stop. Er zijn geen belangrijke of grote projecten zoals vorig jaar. Het gaat vooral om het reinigen en wisselen van een deel van de splijtstofelementen."

Na vier wisselingen is de hele kern vervangen

Ieder jaar wisselt de kerncentrale een kwart van haar splijtstof. In de kerncentrale Borssele zitten 121 splijtstofelementen. Zo'n element gaat vier jaar mee, dus na vier wisselingen is de hele kern vervangen.
De gebruikte splijtstoffen gaan voor recycling naar Frankrijk. Bij de andere geplande onderhoudswerkzaamheden het gaat het onder meer om het reinigen van installatiedelen en de periodieke vervanging van onderdelen.
<p><strong>Wat is splijtstof? </strong></p><p>Een kerncentrale werkt op basis van atoom(kern)splijting. De splijtstof die hiervoor nodig is, wordt meestal gemaakt uit uranium.</p><p><em>Bron: </em><a href="https://epz.nl/themas/kernenergie/splijtstof" target="_blank">epz.nl</a></p>
Op haar website meldt EPZ dat er extra verkeersdrukte verwacht wordt tijdens de onderhoudswerkzaamheden. Ook kunnen de werkzaamheden zorgen voor geluidsoverlast. Inwoners van omliggende dorpen hebben daarom een omgevingsnieuwsbrief ontvangen om ze daarvan op de hoogte te stellen.