Waarom je nu nog weinig vlaggen halfstok ziet

Waarom je nu nog weinig vlaggen halfstok ziet
Waarom je nu nog weinig vlaggen halfstok ziet © Omroep Zeeland
vlagstok halfstok met Dodenherdenking
Er is een tijd geweest dat de vlag na de twee minuten stilte tijdens het spelen van het Wilhelmus weer in top werd gehesen. Tegenwoordig is het de bedoeling dat de vlag tot zonsondergang halfstok hangt, en vervolgens naar binnen wordt gehaald.

Een richtlijn voor burgers

De vlaginstructie mag je als een richtlijn zien, maar er is in Nederland geen wet die verbiedt of bepaalt hoe er gevlagd moet worden. Het mag daarom ook alle dagen van het jaar.
Wel is het gebruikelijk om alleen te vlaggen tussen zonsopkomst en zonsondergang, de vlag niet de grond te laten raken en er voor te zorgen dat de uitgestoken vlag niet voor hinder zorgt, bijvoorbeeld voor het verkeer.

Vlagdagen in Nederland

DatumDag31 januariVerjaardag prinses Beatrix27 aprilKoningsdag4 meiDodenherdenking5 meiBevrijdingsdag17 meiVerjaardag koningin MáximajuniVeteranendag15 augustusEinde Tweede WereldoorlogseptemberPrinsjesdag7 decemberVerjaardag prinses Amalia15 decemberKoninkrijksdag
Vlag halfstok in Middelburg
Vlag halfstok in Middelburg © Omroep Zeeland
Niet op alleen bovenstaande dagen wordt er gevlagd. Op de verjaardagen van de prinsessen, koningin en Koninkrijksdag geldt het zogenaamde 'beperkt vlaggen'. Op die dagen zie je geen vlag hangen op het gemeentehuis, maar met name op de rijksgebouwen in Den Haag, zoals de Eerste en Tweede Kamer.
De huidige algemene vlaginstructie is van 2013. Provincies, gemeenten en waterschappen wordt gevraagd de vlaginstructie te volgen.