Trainingscentrum brandweer krijgt nieuwe naam en toekomst

Trainingscentrum in Vlissingen
Trainingscentrum in Vlissingen © Omroep Zeeland
De traditionele brandweertrainingen gaan gewoon door en worden uitgebreid. Maar volgens de Vlissingse wethouder John de Jonge (Vlissingen is de enige aandeelhouder van het trainingscentrum) gebeurt er steeds meer op het gebied van maritieme veiligheid: "Daarom werd het tijd om de naam aan te passen."

Nieuwe activiteiten

Na een periode dat het financieel minder goed ging, zit het trainingscentrum weer in de lift. Dat komt vooral vanwege de vele nieuwe activiteiten die naar Zeeland komen. Vanuit de haven van Vlissingen worden nieuwe windmolenparken op zee gebouwd. Daarvoor zijn allerlei veiligheidstrainingen nodig en dat biedt grote kansen voor het trainingscentrum.
Volgens wethouder De Jonge biedt de komst van de marinierskazerne naar Vlissingen ook heel veel kansen. "Het trainingscentrum ligt pal naast de locatie waar de nieuwe kazerne moet komen. Het ligt voor de hand dat die twee over en weer gebruik maken van elkaars faciliteiten. Het trainingscentrum wordt nu ook al gebruikt door Defensie voor oefeningen."

Maritieme Veiligheid van de Marine

Volgens De Jonge komt er met de mariniers ook een deel van de afdeling Maritieme Veiligheid van de Marine naar Vlissingen. Het trainingscentrum wil ook voor die afdeling tal van trainingen op touw zetten.
De gemeente Vlissingen is nu nog de enige aandeelhouder. Maar nu het trainingscentrum Veiligheidscentrum Zeeland gaat heten, hoopt wethouder De Jonge dat ook andere Zeeuwse overheden verantwoordelijkheid willen nemen voor het centrum.