Het is erop of eronder voor ruim vierduizend Zeeuwse eindexamenkandidaten

De eindexamens op het Nehalennia in Middelburg zijn begonnen
De eindexamens op het Nehalennia in Middelburg zijn begonnen © Omroep Zeeland
Vmbo-leerlingen trappen vanmiddag om 13.30 uur af met Engels en Nederlands. Havisten maken op hetzelfde tijdstip hun examen natuurkunde en vwo'ers buigen zich dan over wiskunde.

Ruim negentig procent slaagt

De eindexamens duren twee weken. De laatste dag is officieel op 29 mei, maar de meeste leerlingen hebben of 25 mei of 28 mei hun laatste schriftelijke examen. Dan is nog een paar weken afwachten tot de uitslag. In 2017 behaalde 92,9% van alle eindexamenkandidaten hun diploma.
Eindexamenstress bij Nehalennia in Middelburg
In sportcomplex de Sprong in Middelburg zitten 111 vwo-leerlingen van Nehalennia klaar voor hun examen wiskunde. Er zijn drie verschillende niveau's maar de meeste leerlingen doen wiskunde A.
De telefoons, smartwatches en andere elektronische hulpmiddelen moeten in de zaal op een speciale plek worden neergelegd zodat de leerlingen deze niet kunnen gebruiken. "Daar zijn we erg streng in ", zegt Frank van Doeselaar van Nehalennia. "Al vinden de meeste leerlingen het veel te spannend om te gaan spieken hoor. Eigenlijk zie ik het niet vaak gebeuren."

Geodriehoeken

Op het bureau van de examinators staat naast extra kladpapier, potloden en gummen ook een doos met geodriehoeken. "Vanochtend kregen we een melding dat bepaalde geodriehoeken niet goed waren", zegt Van Doeselaar. "Die misten een gradenboog en hadden een verkeerde schaalverdeling. Vandaar dat we nu veel geodriehoeken hebben die de leerlingen wel kunnen gebruiken."
De geodriehoek van de Hema is niet te gebruiken.
De geodriehoek van de Hema is niet te gebruiken. © Omroep Zeeland