Four Freedoms Awards uitgereikt in Middelburg

Four Freedoms Awards uitgereikt in Middelburg
Four Freedoms Awards uitgereikt in Middelburg © Omroep Zeeland
Cristiana Figueres krijgt Four Freedoms Award
Cristiana Figueres krijgt Four Freedoms Award © Omroep Zeeland
De Turkse journalist Erol Önderoglu kreeg de award voor Vrijheid van meningsuiting. De correspondent van Verslaggevers Zonder Grenzen schreef duizenden artikelen en columns over schendingen van persvrijheid en liet zich niet afschrikken door bedreigingen en opsluiting. Hij kreeg de award van documentairemaker en journalist Fidan Ekiz.
Bisschop Paride Taban ontvangt de award voor vrijheid
Bisschop Paride Taban ontvangt de award voor vrijheid © PAX
De award voor vrijheid van godsdienst ging naar bisschop Paride Taban uit Zuid-Soedan. Een bruggenbouwer die zich sinds de jaren '60 inzet voor vrede in Zuid-Soedan, stichter van het vredesdorp Kuron, waar verschillende etnische groepen vreedzaam samenleven. Hji kreeg de onderscheiding van de Britse auteur Karen Armstrong.
De Belg Emmanuel de Merode was afwezig. De directeur van het Virungapark in Congo kreeg de medaille voor vrijwaring van gebrek. Hij bedankte iedereen via een videoboodschap. De Merode kreeg de award voor zijn samenwerking met de Virunga Alliance. Met hen probeert hij vrede en welvaart te bevorderen in Congo.
Hij is de eerste Belg die een Four Freedoms Medal krijgt, van de ruim 200 laureaten in de loop van de geschiedenis.
Urmila Chaudhary krijgt Four Freedoms Award
Urmila Chaudhary krijgt Four Freedoms Award © Omroep Zeeland
De Nepalese Urmila Chaudhary zet zich in om een einde te maken aan kinderslavernij én komt ze op voor de rechten van meisjes. Chaudhary kreeg de award voor vrijwaring van vrees uit handen van cabaretier en zanger Herman van Veen.

Lees ook: