Nieuw plan marinierskazerne kan doorbraak betekenen

Bord naar de marinierskazerne in Doorn.
Bord naar de marinierskazerne in Doorn. © ANP
Op de verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen is veel kritiek vanuit de mariniers. Zij zien het niet zitten om met hun gezin in Zeeland te komen wonen. De komst is nog niet definitief. Pas als in 2019 de gunning begint, is zeker dat de marinierskazerne naar Vlissingen komt. Momenteel loopt er een onderzoek onder mariniers of zij de verhuizing zien zitten.

Doorbraak in de discussie

Een gefaseerde verhuizing van het Korps Mariniers naar Vlissingen zou een doorbraak in de discussie kunnen opleveren. Het is één van de voorstellen die nu bij de kabinetspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie op tafel ligt.
De kazerne in Doorn van het Korps Mariniers is verouderd en te klein. De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft in het verleden herhaaldelijk aangegeven dat de kazerne niet kan uitbreiden. De gemeente wil het terrein zelfs liever terughebben voor de bouw van 400 tot 500 woningen.

Nieuwe lichtingen

Nieuwe lichtingen mariniers, die bij aanvang vanuit het hele land komen, zijn nog niet in Doorn verankerd, is het idee in coalitiekringen. Jonge mariniers zouden dan bewust kiezen voor Vlissingen, zoals andere marinemensen kiezen voor Den Helder.
Mariniers salueren
Mariniers salueren © Omroep Zeeland
Een deel van de huidige mariniers geeft aan dat ze niet uit Doorn weg willen omdat hun sociale netwerk daar zit; niet alleen hun gezinnen, maar ook familie en vrienden. Die familie en vrienden zijn onontbeerlijk, wanneer de mariniers op missie gaan en hun gezinnen maanden achterlaten. Gezinnen verhuizen dan misschien wel mee naar Vlissingen; familie en vrienden doen dat niet, aldus woordvoerders van het Korps.

Argumenten toegelicht

Enkele mariniers hebben gisteren die argumenten toegelicht aan de Tweede Kamer. Voor regeringspartij D66 was dit gisteren genoeg aanleiding om vraagtekens te zetten bij de verhuizing.
De VVD houdt vast aan de verhuizing. De andere twee coalitiepartijen, CDA en CU, houden zich nog op de vlakte. Ze wachten op het rapport van het ministerie van Defensie naar de oorzaken van de leegloop bij het Korps Mariniers en de rol die de voorgenomen verhuizing van de kazerne daarbij speelt.

'Ik kan me niet voorstellen dat het anders zou lopen'

Ook commissaris van de Koning, Han Polman, blijft ervan overtuigt dat de marinierskazerne naar Zeeland komt. "Wij hebben contracten. We hebben een betrouwbare overheid. We doen er alles aan om de mariniers die er moeite mee hebben ervan te overtuigen dat het hier prachtig en goed is. Niet alleen voor hen, maar ook voor hun gezinnen."
Wat Han Polman betreft komen die mariniers gewoon hiernaartoe
Ook is inmiddels de aanbestedingsprocedure gestart voor de bouw van de marinierskazerne, waarop aannemerscombinaties zich kunnen inschrijven. "Het is belangrijk dat je gewoon standvastig blijft op belangrijke besluiten die eigenlijk al in uitvoering zijn. Daarom kan ik me niet voorstellen dat het anders zou lopen dan dat iedereen zich gewoon aan zijn afspraken houdt."

Alle opties open

Het D66-Kamerlid Salima Belhaj houdt nu een dag na de bijeenkomst met de mariniers alle opties open: wel verhuizen, niet verhuizen en alles er tussenin, zoals de optie die nu ten berde wordt gebracht, met de oude garde in Doorn en nieuwelingen in Vlissingen.
D66-Kamerlid Salima Belhaj over marinierskazerne
Belhaj noemt het gesprek met de mariniers 'indrukwekkend'. "Ik wil niet de ogen sluiten voor het risico dat we straks met een kazerne komen te zitten zonder mariniers." Daarom kijkt ook zij reikhalzend uit naar het onderzoek van de staatssecretaris naar de vermeende leegloop bij het Korps Mariniers. Het rapport wordt eind volgende maand verwacht.

Lees ook: