VVD op Schouwen-Duiveland in diepe crisis

VVD op Schouwen-Duiveland in diepe crisis
VVD op Schouwen-Duiveland in diepe crisis © Omroep Zeeland

Niet praten

De VVD op Schouwen-Duiveland liet eerder al weten sowieso niet met de media te willen praten over de problemen. De afdeling wil zich focussen op de toekomst en de wederopbouw van de VVD op Schouwen-Duiveland.
VVD op Schouwen-Duiveland wil niet praten met de media over de moeilijke tijden die de partij op het doormaakt
Bij de gemeenteraadsverkiezingen twee maanden geleden behaalde de VVD drie zetels. Maar tot ieders verrassing stapte VVD-lijsttrekster Laurence Haack kort na de verkiezingen op. Ze gaat verder met haar eigen Lijst Haack, waarmee dus een zetel voor de VVD verloren gaat. Haack vertrok, nadat ze naar eigen zeggen opeens veel kritiek kreeg van het VVD-bestuur op Schouwen-Duiveland.
VVD op Schouwen-Duiveland likt zijn wonden na dramatisch zetelverlies

Afstandelijk

Veel stemmen van de VVD zijn de afgelopen raadsperiodes weggevloeid naar de lokale partij Leefbaar Schouwen-Duiveland (LSD). Volgens fractievoorzitter Robbert Lievense zijn raadsleden van zijn lokale partij heel actief in onder meer dorpsraden.
Daardoor zou er een sterke binding zijn met de inwoners van Schouwen-Duiveland; in tegenstelling tot de 'afstandelijke' VVD die zich veel minder buiten het gemeentehuis in Zierikzee zou laten zien. De stroeve samenwerking de afgelopen jaren met VVD-wethouder Wout van den Berg deed voor de partij de deur dicht.
'VVD op Schouwen-Duiveland moet hand in eigen boezem steken'
Nadat de VVD jarenlang de grootste partij in de gemeenteraad was, is nu Leefbaar Schouwen-Duiveland al een tijd de grootste. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in maart haalde de lokale partij zes zetels. Ze mocht daarom opnieuw een college vormen, maar koos ervoor niet langer met de VVD samen te werken. Leefbaar Schouwen-Duiveland koos voor een coalitie met CDA, GroenLinks en de SGP.

VVD-gemeente

Daarmee zit de VVD voor het eerst in het bestaan van de gemeente Schouwen-Duiveland niet in het college van burgemeester en wethouders. Schouwen-Duiveland telt veel zelfstandige recreatieondernemers en wordt daarom gezien als een typische VVD-gemeente.
<p>De gemeente Schouwen-Duiveland ontstond 1 januari 1997, na een fusie van de zes gemeenten Brouwershaven, Bruinisse, Duiveland, Middenschouwen, Westerschouwen en Zierikzee. Er wonen een kleine 34.000 inwoners op Schouwen-Duiveland. De VVD was tot nu toe altijd de grootste of de tweede partij in de gemeenteraad, met bekende wethouders als Kees Veerhoek en Ad Verseput.</p><p>Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart en het vertrek van Haack heeft de partij nog maar twee zetels over. De partij mag niet meer meedoen aan het college van burgemeester en wethouders; voor het eerst in het bestaan van de gemeente Schouwen-Duiveland. Het college bestaat nu uit Leefbaar Schouwen-Duiveland, CDA, SGP en GroenLinks.</p>