No Surrender-voorman uit Hulst blijft langer vast

No Surrender-voorman uit Hulst blijft langer vast
No Surrender-voorman uit Hulst blijft langer vast © Omroep Zeeland
Het café in Clinge dat dient als clubhuis van No Surrender, afgezet door de politie
Het café in Clinge dat dient als clubhuis van No Surrender, afgezet door de politie © Omroep Zeeland
Ook de andere drie leiders van de motorclub moeten bij die regiezitting verschijnen. Naast Rico R. gaat het om de oprichter van de club Klaas Otto, captain Henk Kuipers uit Emmen en de rechterhand van Kuipers, Theo ten V.

Afpersing, zware mishandeling en bedreiging

Het Openbaar Ministerie beschuldigt deze vier verdachten onder meer van het leiding geven aan een criminele organisatie, afpersing, zware mishandeling en bedreiging. Er lopen meerdere onderzoeken met als doel de motorclub No Surrender te verbieden. Het OM noemt de motorclub 'ontwrichtend voor de samenleving en een gevaar voor de maatschappij'.
Jas van lid motorclub No Surrender
Jas van lid motorclub No Surrender © Omroep Zeeland
De nieuwe datum voor de regiezitting werd vanmiddag bekendgemaakt tijdens de pro-formazitting in Groningen van twee van de vier verdachten: Rico R. en Theo ten V. De zaak wordt die dag, 22 juni, nog niet inhoudelijk behandeld. De twee verdachten zitten vast sinds 14 en 20 februari. Beiden waren bij de zitting aanwezig.

Opnames van gesprekken

Volgens het OM zijn de aantijgingen gebaseerd op opnames van gesprekken na de aanhouding van Kuipers in december. De rol van Kuipers werd volgens de aanklager door deze mannen overgenomen. De rechtbank besliste dat beiden in elk geval tot de volgende zitting op 22 juni in hechtenis blijven.
Klaas Otto uit Bergen op Zoom werd in april na ruim anderhalf jaar voorarrest voorlopig vrijgelaten. Henk Kuipers zit wel vast, al sinds zijn aanhouding in december.

Inhoudelijke behandeling begin 2019

Het gaat om een zogeheten regiezitting, waarbij alle partijen nog onderzoekswensen mogen indienen. De inhoudelijke behandeling van het proces tegen de vier gaat op zijn vroegst begin 2019 van start.

Lees ook: