Landelijke Mrs. Senior Pride komt uit Goes

Ditty Smit uit Goes is uitgeroepen tot de landelijke Mrs. Senior Pride. De gepensioneerde arts zet zich in voor de acceptatie van oudere homoseksuelen in verpleeghuizen. Ze kreeg haar onderscheiding gisteravond tijdens een bijeenkomst van Roze 50+.

Ditty Smit-van Damme uit Goes en Kees van den Berg uit Utrecht zijn mrs. en mr. Senior Pride 2018 (foto: Geert van Tol)

Smit heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor ouderen in Zeeuwse verpleeghuizen die hun seksuele geaardheid geheim houden. "Ik nodig mezelf uit bij de directie van tehuizen", legt ze uit. "M'n eerste vraag is altijd: 'Hoe is het hier gesteld met de roze bewoners? Zijn het er veel, loopt dat goed?' Dan kan eigenlijk nooit iemand een lhbt'er in huis aanwijzen. Terwijl ze er natuurlijk wel zijn."

Angst bij oudere lhbt'ers

Volgens Smit heerst er nog veel angst bij oudere lhbt'ers in verpleeghuizen. "De 70-plussers komen nog uit de tijd dat homoseksualiteit niet mocht, niet bespreekbaar of vies was... Die durven daar niet goed vooruit te komen, omdat ze bang zijn gepest te worden of dat mensen hun raar aan zullen kijken."

Ditty Smit uit Goes was verrast toen ze tot Mrs. Senior Pride werd uitgeroepen.

Smit vindt de prijs eervol en is vooral blij met de pr die de prijs oplevert voor Zeeuwse 50-plussers. Komende zaterdag vaart ze als Mrs. Senior Pride ook mee met de Canal Parade van de Amsterdam Gay Pride.

Meer over dit onderwerp:
Goes Bevelanden Zeeland Mrs Senior Pride
Deel dit artikel:

Reageren