Zoektocht naar vermiste duikers in Grevelingenmeer hervat

Zoektocht naar vermiste duikers in Grevelingenmeer hervat
Zoektocht naar vermiste duikers in Grevelingenmeer hervat © HV Zeeland
Duikers van de marine zoeken naar vermiste duikers bij haven Scharendijke
De twee duikers hadden tegen een restauranthouder in de haven gezegd dat ze naar een bepaald wrak zouden gaan duiken. Ze hadden daar, zoals duikers dat wel vaker doen, hun autosleutels afgegeven, omdat ze die niet mee wilden nemen het water in. Toen de twee om 22.30 uur nog niet terug waren, sloeg de restauranthouder alarm en werd er een zoekactie opgezet.

Niet gevonden

Gisteravond en afgelopen nacht werd er met meerdere boten, duikers en helikopters gezocht naar de twee vermiste duikers, maar ze werden niet gevonden. Rond 01.45 uur werd de zoekactie beëindigd.
Politievaartuig en duikersvaartuig van de marine in haven van Scharendijke na vermissing duikers
Politievaartuig en duikersvaartuig van de marine in haven van Scharendijke na vermissing duikers © HV Zeeland
Meerdere boten van de KNRM, helikopters van de Kustwacht en duikers van de brandweer hebben gisteravond en vannacht gezocht. Vandaag is de zoekactie iets voor 13.00 uur hervat met de hulp van het duikvaartuig Hydra van de Koninklijke Marine.

Onder water verder zoeken

De duikers van de marine gaan onder water verder zoeken. Dat gebeurt op plekken die de door brandweer zijn aangegeven als locaties waar de twee zich mogelijk kunnen bevinden. Die plekken bevinden zich op een diepte van meer dan 25 meter, waar de brandweerduikers vannacht niet konden komen.
Toeschouwers bij zoektocht naar vermiste duikers
Toeschouwers bij zoektocht naar vermiste duikers © HV Zeeland
De politie acht de kans dat de duikers nog in leven zijn heel klein en 'vreest het ergste'. Het gaat om sportduikers, ze gebruikten duikflessen waarmee je maar een relatief korte tijd onder water kan. Ook zijn de duikers niet teruggekeerd naar de spullen die ze op land, in hun auto, hebben achtergelaten.

Le Serpent

Het is niet duidelijk naar welk wrak de twee vermiste duikers precies wilden duiken, maar waarschijnlijk gaat het om een duikwrak op 25 meter diepte, dat in 2011 speciaal voor sportduikers is afgezonken. Het 60 meter lange schip Le Serpent is rond 1920 in Frankrijk gebouwd en nu speciaal aangepast voor sportduikers, zodat die er veilig in en uit kunnen.
Bij het wrak is ook een gidslijn aangebracht, zodat duikers vanuit het wrak makkelijker de weg terug kunnen vinden. Volgens omstanders is het wrak te gevaarlijk en zou het moeten worden afgedekt met zand.
Volgens omstanders is het wrak te gevaarlijk
In de buurt liggen ook nog twee kleinere wrakken op tien en twaalf meter diepte. Deze duikplek is erg populair bij sportduikers en trekt ook veel duikliefhebbers uit het buitenland. Zolang er nog gezocht wordt naar de twee is de duikplek afgesloten voor andere duikers.

Zoeken gaat morgen nog door

De zoektocht gaat vanavond nog door zolang het weer en het daglicht dat toelaten, laat de politie weten. Waarschijnlijk gaat het zoeken ook nog in ieder geval morgen nog door.

Lees ook: