Noodweer in Zeeland, het venijn zit in de staart

Wateroverlast in 's-Gravenpolder, meerdere huizen kwamen onder water te staan
Wateroverlast in 's-Gravenpolder, meerdere huizen kwamen onder water te staan © HV Zeeland
Er zijn bij de meldkamer meerdere meldingen binnen van wateroverlast, meldt de Veiligheidsregio Zeeland. Uit de alarmeringen is op te maken dat de brandweer onder meer is uitgerukt naar Baarland, Borssele, Kapelle en 's-Gravenpolder.

'Putdeksels drijven weg'

Vooral in die laatste plaats is er veel regen gevallen. "In totaal hebben we ruim veertig meldingen op dit moment. Zo'n 25 daarvan komen uit '-s-Gravenpolder", liet de veiligheidsregio rond 22.45 uur weten.
De brandweer is uitgerukt met meerdere blusvoertuigen om het overtollige water weg te pompen
De brandweer is uitgerukt met meerdere blusvoertuigen om het overtollige water weg te pompen © HV Zeeland
Volgens buurtbewoners dreven rond 21.00 uur de putdeksels weg op de Lange Weg in 's-Gravenpolder. Het regenwater stond daar op sommige plekken een halve meter hoog en is ook in de woningen gelopen. De Stichting Salvage is opgeroepen om de bewoners te helpen bij het afhandelen van alle schade.

Loods ingestort

In 's-Gravenpolder is aan de Baarlandsezandweg ook een loods met een koelcel ingestort. Of dat komt door de zware regenval in dat dorp is niet bekend.
Wateroverlast in 's-Gravenpolder, op sommige plekken stond het water een halve meter hoog
Wateroverlast in 's-Gravenpolder, op sommige plekken stond het water een halve meter hoog © HV Zeeland
Al met al is de brandweer de hele avond de hele avond bezig geweest om al het overtollige water weg te pompen.
Ook in Borssele hadden de inwoners ernstige wateroverlast. Ook daar is het water bij meerdere huizen naar binnen gelopen.

Stroomstoringen

Netbeheerder Enduris meldt dat zowel in Borssele als Oudelande stroomstoringen zijn ontstaan als gevolg van het noodweer. In Borssele gaat het om minder dan 25 gedupeerden, in Oudelande kwamen minder dan honderd huishoudens zonder stroom te zitten.
En in Biezelinge draaiden de gemalen op volle toeren, liet de gemeente Kapelle weten.

Klomppop uur eerder gestopt

Vanwege hevige regenval is in Ovezande het muziekfestival Klomppop een uur eerder gestopt. Het laatste optreden werd vroegtijdig afgekapt.
Klomppop stopt een uur eerder vanwege de regen
Klomppop stopt een uur eerder vanwege de regen © Omroep Zeeland
De Veiligheidsregio heeft tijdens de drukte alle bewoners die last hadden van het water opgeroepen om alleen 112 te bellen als er sprake is van acuut gevaar voor mens of dier. "Acuut gevaar is bijvoorbeeld risico op kortsluiting of brand", legt de Veiligheidsregio uit.

Schuilen in de Vlaketunnel

Tijdens een hevige hagelbui zijn meerdere automobilisten in de Vlaketunnel gestopt om te schuilen, meldt Rijkswaterstaat weten. Daar vielen op dat moment dus die grote hagelstenen uit de lucht die het KNMI voor eerder op de dag had voorspeld.
"Uit veiligheidsoverwegingen is daarom een rijstrook afgekruist", schrijft Rijkswaterstaat op Twitter.
Blikseminslag in Goes
Blikseminslag in Goes © Marc Rijkhals uit Goes
Eerder op de dag, van 11.00 uur tot 20.00 uur waren er al hevige onweersbuien afgegeven voor Zeeland en de rest van het zuiden van Nederland. Het KNMI had vanwege die voorspelling voor Zeeland code geel afgegeven.

Brabant en Limburg

Gek genoeg bleef toen juist het noodweer in Zeeland uit. Brabant en Limburg werden in die periode veel harder getroffen. Daar gold vanmiddag zelfs even code oranje. Op Eindhoven Airport liep de aankomsthal onder water en in Berg en Terblijt in Limburg ontstond er zelfs een modderstroom door het vele regenwater.

Lees ook: