Vermiste duiker gevonden, tweede duiker nog spoorloos

Politievaartuig en duikersvaartuig van de marine in haven van Scharendijke na vermissing duikers
Politievaartuig en duikersvaartuig van de marine in haven van Scharendijke na vermissing duikers © HV Zeeland
De vermiste duiker werd aan het einde van de avond gevonden. Vlak voordat de zoekactie voor die dag werd beëindigd, trof een duikteam van de marine het lichaam aan. Het lichaam is inmiddels geborgen, laat de politie weten.

Identiteit moet nog worden vastgesteld

Welke van de twee duikers is teruggevonden is nog niet bekend. De identiteit moet nog worden vastgesteld, laat de politie weten. Naar de tweede vermiste wordt vandaag vanaf 09.00 uur verder gezocht. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van sonar omdat het water erg diep is bij het Grevelingenmeer.
Op welke plek het lichaam is aangetroffen zegt de politie nog niet. Bij daglicht wordt er verder gezocht. Daarbij wordt het gebied afgezocht in een cirkel die steeds groter en groter wordt.

Uitgaan van het ergste

De politie liet eerder al weten dat de kans dat de duikers het hadden overleefd erg klein was. Met de duikflessen die ze bij zich hadden, kun je maar een relatief korte tijd onder water.
Een van de twee vermiste duikers was zeer ervaren. De 48-jarige Jan Paul Hoogendijk uit Zoetermeer heeft vorige maand nog op Curaçao zijn instructeursdiploma heeft gehaald, vertelde zijn broer Erik uit Zierikzee eerder vandaag.

Sleutels afgegeven

De twee hadden zaterdag de sleutel van hun auto afgegeven aan restauranthouder in de haven van Scharendijke, dat doen duikers vaker omdat ze de sleutels niet mee willen nemen het water in. Ze vertelden de restauranthouder dat ze naar een bepaald wrak gingen duiken.
Toen de twee om 22.30 uur nog niet terug waren, sloeg de restauranthouder alarm en werd er een zoekactie opgezet. Die avond en nacht werd er gezocht met meerdere reddingsboten, duikers en helikopters.

Duikers van de marine

Vandaag werd de zoekactie om 13.00 hervat door duikers van de marine. Zij kunnen ook de diepere locaties doorzoeken, waar de brandweerduikers niet bij komen. Daarbij werd dus het lichaam van de eerste duiker gevonden.
De marineduikers hebben al meerdere duikwrakken in de omgeving doorzocht. Het is nog niet duidelijk naar welk wrak de twee duikers precies wilden duiken. Vanochtend zoeken ze verder.

Lees ook: