Zeeuwen nemen schade op na noodweer

Zeeuwen nemen schade op na noodweer
Zeeuwen nemen schade op na noodweer © Stéphanie de Ruijter-Rasmussen
Inwoners 's-Gravenpolder nemen schade op na noodweer
Bij de Veiligheidsregio Zeeland zijn er tientallen meldingen van wateroverlast geteld. De meeste meldingen kwamen uit 's-Gravenpolder, Kapelle, Biezelinge en Borssele. "Maar dat zijn alleen mensen die zelf de brandweer hebben gebeld, ik schat in dat het aantal gedupeerden een stuk hoger is", aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Kolkenzuiger

Op de website laat de gemeente Borsele weten de komende weken extra rondes te doen met een kolkenzuiger om ervoor te zorgen dat de kolken goed leeg zijn. Het aanpassen van het rioleringssysteem op buien zoals op 24 en 27 mei is volgens de gemeente technisch en financieel niet haalbaar.
Verzekeraar ZLM heeft meer dan twintig meldingen binnen gekregen van schade. Het gaat vooral om ondergelopen kelders en serres. Daardoor zijn er vooral schades aan vloeren. De helft van de meldingen kwam uit 's-Gravenpolder en de rest uit omliggende dorpen.
Fruittelers nemen schade op na noodweer
Ook voor de landbouwsector lijkt er veel schade te zijn ontstaan. Weilanden liepen onder door de regenval. Grote hagelstenen hebben fruittelers kapot fruit bezorgd, behalve in Hoedekenskerke daar beschermde een hagelkanon het fruit.

Financieel drama

Fruitteler Martien Steijn vreest dat de schade bij appeltelers het grootst zal zijn. "Die zijn allemaal gedeukt door de hagel. En aan een appel mag niets mankeren, dus die komen in het najaar in de appelmoesfabriek terecht," legt hij uit. De prijs die telers dan voor hun fruit krijgen, ligt aanzienlijk lager dan als de appels de markt op gaan. "Dus dat kan sommige telers wel eens de das omdoen."
Zelfs teelt Steijn peren. In zijn boomgaard is de schade van de hagel goed te zien. Sommige soorten zijn te beschadigd en dus verloren, maar de Conference peer zou nog kunnen herstellen. "Die lijkt minder beschadigd. De ervaring als teler leert mij dat die peren toch nog geschikt zijn voor de klasse 2. Dat levert wel minder geld op," zegt Steijn. Hij schat de schade aan zijn oogst op ongeveer 150.000 euro.
Marleen Zuidhof uit Hoedekenskerke was blij met haar hagelkanon die de schade heeft beperkt
De hagelstenen hebben fruit vernield
De hagelstenen hebben fruit vernield © Caroline Barendregt

Lees ook: