'Ik sta helemaal te shaken!' Vogelaars wildenthousiast door spotten lammergier

Vogelaars proberen de Lammergier te spotten in Dishoek.
Vogelaars proberen de Lammergier te spotten in Dishoek. © Omroep Zeeland
De vogelaars kwamen uit alle hoeken van het land om de vogel te spotten. "Ik sta helemaal te shaken, fantastisch!", vertelt een vogelaar die vanochtend anderhalf uur vanuit de buurt van Gorinchem is gereden met zijn eenjarige zoontje. "Heel bijzonder om deze vogel te zien hier in Nederland", zegt hij terwijl hij door de lens van zijn telescoop tuurt.
Met spanwijdte van bijna drie meter is de lammergier een van de grootste vogels ter wereld
Met spanwijdte van bijna drie meter is de lammergier een van de grootste vogels ter wereld © Marcel Klootwijk
<p>De lammergier komt oorspronkelijk uit de Pyreneeën en zijn soort is nog maar een paar keer gespot in Nederland. Dit is de eerste vastgelegde waarneming in Zeeland. Met een spanwijdte van bijna drie meter, is de lammergier de grootste vogel in Europa.</p><p>De lammergier leeft, net zoals de meeste andere giersoorten, van kadavers. Die zijn hier in Nederland nauwelijks te vinden, dat is dan ook de reden dat in ons land van nature geen grote gieren voorkomen. Het leefgebied van de lammergier is normaal gesproken Zuid-Europa en Centraal-Azië.</p>

Geen peil op te trekken

Wie denkt de lammergier vandaag nog te spotten bij Dishoek, komt bedrogen uit. Rond het middaguur vloog de vogel weg naar een nog onbekende locatie. Volgens vogelaar Marcel Klootwijk kan de vogel nu overal zijn. "Het lijkt erop dat de lammergier naar het noorden trekt, maar er is geen peil op trekken", zegt Klootwijk. "De gier vliegt namelijk erg hoog, dus we weten niet waar hij is gebleven tot hij ergens anders landt."
Een lammergier spotten in Nederland. Erg bijzonder.